ЕС и Русия тушират напрежението около Калининиград

Брюксел и Москва са се съгласили да се изработи план за превоза на стоки за руския анклав

ЕС
19:36 - 30 Юни 2022
4121
ЕС и Русия тушират напрежението около Калининиград

Европейският съюз и Русия са се съгласили, че е необходимо да се изработи план за превоза на стоки между Русия и нейния балтийски ексклав Калининград. Това съобщи днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс. 

„Двете страни са заключили, че си струва да бъде одобрен план, който не нарушава фактически санкциите, защото, откровено казано, Калининградската област е много малка част от Русия“, каза той на пресконференция във Варшава. 

Вчера Ройтерс предаде, че европейски представители обсъждат евентуалното изключване от санкциите на тази територия, така че към началото на юли да бъде постигнато споразумение, ако Литва се откаже от възраженията си.  

Калининградската област, която граничи с Полша и Литва, разчита на доставки от Русия по железница и шосе през литовска територия. По-рано този месец правителството във Вилнюс забрани транзитния превоз на руски стоки, попадащи под санкциите на ЕС. 

Литва, която е била част от СССР, сега е сред най-яростните критици на Русия в ЕС. Тя е в спор с представители на Брюксел и Берлин, които искат да потушат напрежението, посочи Ройтерс.

„Полша подкрепя Литва възможно най-твърдо в дискусията ѝ с Европейската комисия и в сферата по изработването [. . .] на подходящ механизъм за потока на стоки между Калининград и същинска Русия“, каза още Моравецки.