ЕС купува 180 млн. дози адаптирани ваксини срещу Омикрон

От "Пфайзер" твърдят, че не са сигурни, че през март може да осигурят новите инжекции

Новини
14:29 - 17 Декември 2021
1222
ЕС купува 180 млн. дози адаптирани ваксини срещу Омикрон

Правителствата на държавите от ЕС ще поръчат над 180 милиона дози от версия на ваксината на Pfizer/BioNTech, адаптирана за новия вариант Омикрон на коронавируса. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

"Държавите членки се съгласиха да задействат първия транш от над 180 милиона допълнителни дози адаптирани ваксини в рамките на третия ни договор с BioNTech-Pfizer", каза тя на пресконференция в края на редовната среща на върха с лидерите на ЕС.

От своя страна от Pfizer заявиха, че все още не са поръчани допълнителни дози и че разговорите с ЕС за евентуалната им доставка досега не са засягали адаптираните версии на препарата.

"Макар да вярваме, че можем да доставим адаптирана ваксина през март 2022 г., все още не знаем дали това ще е необходимо и наличието ѝ ще изисква разрешение от регулаторните органи", коментираха от компанията.

Според производителя хапчето намалява хоспитализациите и смъртните случаи с почти 90 на сто
Pfizer и BioNTech започнаха разработването на прототип на ваксината си, специфичен за Омикрон, на 25 ноември.

Последният договор на ЕС с двете компании позволява на страните членки да закупят до 1,8 млрд. дози до 2023 г., от които половината вече са поръчани.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) досега е заявила, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана ваксина срещу Омикрон.