ЕС мисли какво да прави с бягащите руснаци

Последните събития породиха опасения от увеличен трафик и възможни рискове за сигурността

ЕС
17:43 - 26 Септември 2022
2155
ЕС мисли какво да прави с бягащите руснаци

Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как да се отнасят към руснаците, които се опитват да влязат в блока, за да избегнат мобилизацията, започната от президента Владимир Путин заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната, предава Ройтерс.

Последните събития породиха опасения от увеличен трафик и възможни рискове за сигурността по границите. Лидерите на ЕС отправиха смесени послания преди срещата на посланиците в Брюксел в понеделник, като още една среща е планирана за вторник.

Белгийският премиер Александър де Кроо каза в телевизионното предаване, че блокът не трябва да отваря широко вратите си за тези, които сега бягат от военна служба.

"Мисля, че сега Европа не може да решим да кажем "да" на всички руснаци, които отказват да служат по съвест или не са съгласни с режима в Русия", каза де Кроо.

"Днес почти не раздаваме визи на руснаци и искам да остане така... Ще бъде труден сигнал във връзка с многото украински бежанци, които сме приели в нашата страна, изведнъж да започнем да приемаме руснаци като добре дошли."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел възприе различна тактика, като каза пред „Политико” в петък, че блокът трябва да покаже "отвореност към тези, които не искат да бъдат инструментализирани от Кремъл".

Представител на ЕС каза пред Ройтерс, че отварянето на границите може да предизвика голям миграционен натиск върху източния фланг на ЕС, както и рискове за сигурността, ако руски агенти също преминат, за да организират провокация или да участват в хибридна война.

От друга страна, липсата на ангажираност би обезсърчила тези руснаци, които се противопоставят на Путин, добави служителят, който говори при условие за анонимност.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

Повече от 2000 души са били задържани в цяла Русия за протести срещу мобилизацията, казва независимата мониторингова група "ОВД-инфо". На фона на забранената критика на конфликта демонстрациите бяха сред първите признаци на недоволство от началото на войната.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос".