ЕС налага нови правила за етикетиране на вредните ендокринни разрушители

Свят
15:57 - 20 Април 2023
1321
ЕС налага нови правила за етикетиране на вредните ендокринни разрушители

От днес в Европейския съюз влизат в сила нови правила за идентифициране и етикетиране на ендокринните разрушители и други вредни химикали, съобщи ДПА.

Правилата бяха предложени за първи път от Европейската комисия през декември и целят по-доброто информиране на потребителите и работниците за рисковете от подобни химически вещества, след което бяха подкрепени от Европейския парламент и членките на ЕС.

Новият закон изисква „производителите, вносителите или потребителите надолу по веригата на вещества или смеси да класифицират, етикетират и опаковат по подходящ начин своите опасни химикали, преди да ги пуснат на пазара“, пише в прессъобщение на Еврокомисията.

Ендокринните разрушители са вещества, които влияят на нивата на хормоните в човешкия организъм и могат да бъдат намерени например във фармацевтични продукти, пестициди или пластмасови добавки.

Нежелано излагане на подобни влияния може да бъде потенциално вредно за хората, като създава риск от повишена заболеваемост от някои видове рак и намаляване на броя на сперматозоидите.

Изследванията показват, че ендокринните разрушители увреждат репродуктивното здраве на някои сухоземни и морски видове, включително на птици, риби, алигатори и костенурки.