ЕС няма да предоговаря споразумението за Брекзит

Понастоящем няма никакви преговори между Брюксел и Лондон за излзиане на Великобритания от Съюза

Актуални новини
14:39 - 23 Април 2019
1788
ЕС няма да предоговаря споразумението за Брекзит

Европейската комисия отново изключи всяко ново предоговаряне на договора за оттегляне на Великобритания от Съюза, съобщава "Ройтерс".

"Изключено е да предоговаряме или възобновяваме преговорите по споразумението за оттегляне, защото това е възможно най-доброто решение", коментира заместник-главният говорител на ЕК Мина Андреева на пресконференция, позовавайки се на изявленията на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Тя подчертава, че понастоящем няма никакви преговори между Брюксел и Лондон за Брекзит. "Председателят (на ЕК Жан-Клод Юнкер) работи, но за Брекзит сме в почивка".

Припомняме, че миналата седмица германският външен министър Хайко Маас бе категоричен, че Брекзит не може да бъде отложен след октомври.

"До октомври ще трябва да решат какво искат", отбеляза Маас, допълвайки: "Не можете да протакате Брекзит в продължение на десетилетие", настоя германският първи дипломат.

Първоначално Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но ѝ бяха предоставени две удължавания, за да се осигури на британския парламент време да сключи споразумение за излизане от Общността. Първо, ЕС разреши на Великобритания да отложи Брекзит до 22 май, ако постигне споразумение, или до 12 април в случай, че не постигне.

Впоследствие британският парламент не успя да постигне разбирателство по споразумение, но искаше да избегне сценария без сделка, така че на страната беше разрешено още едно удължаване най-късно до октомври.

Маас обаче подчерта, че ако Обединеното кралство поиска трета отсрочка, ЕС може да го разчете като "молба за оставане" в Общността.