ЕС одобри Johnson & Johnson, как работи ваксината?

Здраве
16:06 - 11 Март 2021
4137
ЕС одобри Johnson & Johnson, как работи ваксината?

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на ваксината против COVID-19 на Janssen, фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson. Предстои формалното разрешение от страна на Еврокомисията, но практиката с коронавирусните ваксини от последните няколко месеца показва, че то е административен въпрос на няколко часа след решенията на ЕМА.

Комитетът за хуманна медицина смята, че ваксината е безопасна и може да се използва без възрастови ограничения от хора над 18 г.. Процедурата за условно одобрение за използване на пазара изисква компанията да предостави още документи от клиничните си проучвания, за да остане в сила тази оценка.

Това е четвъртата ваксина, одобрена от ЕМА, след продуктите на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Оксфорд"/"Астра Зенека". Първите доставки от нея се очакват през април.

Как работи ваксината

За разлика от тези продукти обаче ваксината на "Янсен" е с една доза. Друга разлика е, че първите данни показаха сравнително по-слаба ефективност, отколкото при другите три (за сравнение при "Пфайзер" и "Модерна" става въпрос за над 90%). ЕМА същевременно цитира данните от клиничните изпитвания, според които при "Янсен" ефективността е 67% на базата на проучвания в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка.

Ваксината използва технология, подобна на произвежданата от "Астра Зенека" - модифициран аденовирус, който съдържа гена на спайк протеина (или шипчест протеин) на коронавируса - с негова помощ SARS-CoV-2 прониква в клетките, за да причини болестта COVID-19. Генът се предава на клетките на ваксинирания; имунната му система разпознава чуждото тяло и произвежда антитела и Т-клетки.

Цитират се обичайните странични ефекти от други ваксини като болка на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулна болка и гадене.

Страх от новите варианти

Новата ваксина едва ли ще реши проблема с доставките, който продължава на европейско ниво, въпреки сключените договори с редица производители. Самата компания очаква производствено забавяне и не всички договорени за първата половина на годината количества ще бъдат доставени.

Въпреки тези проблеми ЕС приветства новата ваксина, докато се бори - година след като започнаха тежките блокади заради пандемията - с нова вълна, с широко разпространение на "британския" вариант и със страх от други ("южноафрикански", "бразилски", "нигерийски"), срещу които ефективността на сегашните ваксини не е гарантирана. Фармацевтичните гиганти обявиха, че за целта разработват адаптирани срещу новите варианти ваксини.

Пример за рисковете от неизвестното е т.нар. бразилски вариант (Р1), с който се свързва взрив на новите случаи в южноамериканската държава при изключително висока смъртност. Според изследователи тази версия на вируса е пример за способността му лесно да мутира, когато бива оставен да върлува сред общности без сериозен контрол.

Изпитанията на "Янсен" са проведени в момент (и в среда) на разпространение на новите варианти. Малко по-късно днес холандският лекарствен регулагор (ЕМА е базирана в Амстердам, но отговаря за целия ЕС) добави към оценката на европейския орган, че продуктът на "Янсен" по негови данни действа срещу всички познати варианти.