ЕС ще използва "аварийна спирачка" заради новия Covid вариант

Световната здравна организация ще свика днес спешна среща

ЕС
11:57 - 26 Ноември 2021
2638
ЕС ще използва "аварийна спирачка" заради новия Covid вариант

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийно спиране", за да спре разпространението на новооткрития вариант на COVID-19 от Южна Африка и съседни страни.

Комисията "ще предложи, в тясна координация с държавите-членки, да активира аварийната спирачка, за да спре въздушното пътуване от южноафриканския регион поради варианта на безпокойство B.1.1.529", написа тя.

Фон дер Лайен призова по-рано за засилване на ваксинацията,"ваксинацията предотвратява смъртните случаи. Нека си направим бустерни ваксини 6 месеца след първоначалната ваксинация, за да поддържаме имунитета си висок. Имаме достатъчно дози. В края на тази седмица ще доставим 1 милиард дози на нашите държави-членки".

По-рано днес британският министър на транспорта Грант Шапс отбеляза, че новият вариант може да бъде "най-значимият" досега по отношение на неговата трансмисивност и способността му да заобикаля имунологичните бариери.

Германия и Италия решиха в петък да спрат полетите от Южна Африка, за да спрат разпространението на новооткрития вариант.

Съобщенията бяха направени от италианския здравен министър Роберто Сперанца, който излезе с изявление и германски министър, цитиран от агенция Франс прес.

"Нашите учени изучават новия вариант B.1.1.529. Междувременно ще предприемем възможно най-голяма предпазливост", се казва в изявлението на Сперанца.

Германският здравен министър Йенс Шпан предупреди, че ситуацията с COVID-19 в страната е "драматична" и призова за "значително намаляване" на контактите, за да се ограничи разпространението на вируса. Той предложи "поне отмяна на големи събития и тържества" и призова за заседание на правителството, за да се обсъдят новите ограничения.

Говорейки за новия вариант на коронавирус, Шпан каза, че е твърде рано да се правят заключения, включително дали ваксините са ефективни срещу него. Германия ще спре повечето пътувания от Южна Африка, тъй като следи варианта, който е "много тревожен".

Министерството на здравеопазването на Израел обяви в петък, че е регистрирало първия си случай на новия африкански вариант на COVID-19, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Световната здравна организация (СЗО) ще свика днес спешна среща във връзка с новия вариант на COVID-19. Опасенията на учените са, че той е с голям брой мутации.