ЕС забрани на Франция да опитва да цензурира социалните мрежи

Еманюел Макрон иска властите да прекъсват определени медийни сайтове в страната по време на обществени вълнения

ЕС
12:19 - 03 Август 2023
1930
ЕС забрани на Франция да опитва да цензурира социалните мрежи

Франция няма право да цензурира социалните мрежи, въпреки факта, че там се излива забранените от закона реч на омраза, расизъм, дискриманиция и призиви за насилие.

Усилията за цензуриране на интернет в Европа трябва да бъдат оставени на Европейския съюз и неговия Закон за цифровите услуги (DSA), каза Европейската комисия на Франция, предаде БТА.

В отговор на въпрос в Европейския парламент френските служители бяха предупредени да се отнасят внимателно към неотдавнашните усилия на Франция за регулиране на мрежата, които станаха все по-популярни след протестите, които наскоро обхванаха страната.

Въпреки обществената подкрепа комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон настоя, че цензурата в социалните медии е нещо, което само ЕС има право да контролира.

„Държавите-членки трябва да се въздържат от приемане на национални закони, които биха се припокрили с разпоредбите [DSA] или създават по-строги или по-подробни разпоредби в съответните регулаторни области“, предупреди Бретон.

Той добави, че ЕК проучва дали предстоящите правила на Франция за онлайн цензура са в нарушение на законодателството на ЕС.

„Комисията отдава голямо значение на запазването на целостта на DSA и Закона за цифровите пазари, както и тяхното ефективно прилагане“, каза Бретън.

„Комисията е готова да използва правомощията си за правоприлагане, когато е необходимо, за да гарантира, че тези разпоредби се спазват“, заплаши той.

Длъжностни лица както в Брюксел, така и в Париж се стремяха през последните няколко седмици да регулират какъв вид реч е разрешен в сайтовете на социалните медии.

Френският президент Еманюел Макрон изрази желание френските

власти да получат правомощието да прекъсват определени социални медийни сайтове в страната по време на обществени вълнения.

„Когато нещата се увлекат, може да се наложи да се поставим в позиция да регулираме [социалните медийни сайтове] или да ги отрежем“, отбеляза той през юли.

Бретон настоя, че всички подобни правомощия скоро ще бъдат в ръцете на регулаторите на ЕС, като каза, че Брюксел ще може да прекъсва платформи, които не се подчиняват на правилата за цензура на ЕС, в рамките на няколко часа, от 25 август.