Ескобар: Косовското правителство да формира Общност на сръбските общини

САЩ не диктуват и няма да диктуват какво трябва да прави ОСО

САЩ
12:55 - 28 Януари 2022
1757
Ескобар: Косовското правителство да формира Общност на сръбските общини

Правителството на Косово обеща да има Общност на сръбските общини (ОСО), а САЩ очакват Косово и Сърбия да спазят предишните си ангажименти, каза заместник-помощник държавния секретар на САЩ и пратеник на президента на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, цитиран от сръбския вестник “Политика“.

Той каза, че САЩ призовават правителството на Косово да изпълни решението на Конституционния съд и да регистрира земята за манастира Високи Дечани.

Ескобар добави, че САЩ не диктуват и няма да диктуват какво трябва да прави ОСО или какви трябва да бъдат неговите компетенции, защото това е суверенно решение, което косовското правителство трябва да вземе, съобщава Tanjug.

„Има различни модели, които работят, включително тези, които биха позволили по-добра местна координация без друго ниво на управление или изпълнителна власт“, каза той, добавяйки, че Съединените щати призовават правителството на Косово внимателно да разгледа тези модели.

Говорейки дали Косово ще изпълни искането на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и ще изпълни решението на Конституционния съд от 2016 г. за връщане на земята на манастира Високи Дечани, Ескобар каза, че позицията на САЩ е ясна и че в случая става дума върховенство на закона, а не за етническа, политическа или религиозна принадлежност.

Той добави, че САЩ продължават да призовават Прищина да изпълни решението на Конституционния съд от 2016 г. и да регистрира земята на този сръбски манастир.