Eстония маха СССР- паметниците

Новини
17:24 - 16 Август 2022
1887
Eстония маха СССР- паметниците

Правителството на Естония обяви, че ще премахне паметници от съветската епоха от обществени места в страната. Министър-председателят Кая Калас заяви, че решението е взето поради опасността от обществени безредици след нахлуването на Русия в Украйна.

"Като символи на репресиите и съветската окупация те се превърнаха в източник на нарастващо социално напрежение", написа Калас в Twitter. "В тези времена трябва да сведем до минимум риска за обществения ред", добави тя.

Първоначално балтийската страна обяви, че ще премахне паметниците от съветската епоха от източния граничен град Нарва, съобщи "Евронюз". Една реплика на съветски танк Т-34 напомня за съветските войници, загинали при освобождаването на Естония от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Според естонската радио- и телевизионна компания "ERR" сега танкът ще бъде преместен в Естонския военен музей във Виимси, северно от столицата Талин.

Министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс потвърди, че операцията по демонтирането и преместването "ще бъдат извършени по достоен начин". "Например цветята и свещите, поставени на паметниците, ще бъдат отнесени в гробището, а не изхвърлени", каза той според "Baltic News Service".

Калас каза също, че общият гроб на жертвите от Втората световна война в граничния град вече ще получи неутрален надгробен знак и ще остане достойно място за възпоменание.

"Никой не иска да вижда как нашият войнстващ и враждебен съсед разпалва напрежение в нашия дом", добави естонският министър-председател в изявление.

"Няма да предоставим на Русия възможността да използва миналото, за да наруши мира в Естония... да разкъса стари рани."

Около 57 500 жители на Нарва са предимно рускоговорящи. Решението на градския съвет от понеделник да премести паметника вече доведе до протести.

Общо седем паметника от съветската епоха в Нарва ще бъдат премахнати, съобщи правителството.

През 2007 г. решението за преместване на т.нар. бронзова статуя от Талин - друг съветски военен паметник - от градския парк доведе до няколкодневни бунтове.

Един човек загина и бяха извършени над 1000 ареста, тъй като рускоговорящите естонци твърдяха, че премахването на паметника заличава тяхната история. По-късно статуята е преместена във военно гробище.