Етерични масла срещу стареене на кожата

Бюти
16:00 - 10 Декември 2019
5494
Етерични масла срещу стареене на кожата

Стареенето е нещо, което не може да се предотврати, но преждевременното повяхване на клетките и сигналите за това по кожата могат да бъдат избегнати в голяма степен.

Признаците на преждевременно стареене отнемат от чара и младостта на кожата. Бръчките, старческите петна, отпуснатата кожа и сивата коса са най-големите врагове на младежкия вид и излъчване на жената. Никой не иска тези признаци да се появят по-рано, отколкото се очаква. Правилната грижа за кожата, здравословният начин на живот, здравият сън от 6 до 7 часа дневно и придържането към здравословна диета е добър начин да изглеждаме добре. Освен тези средства обаче, съществуват и много етерични масла, които помагат за предотвратяването на стареенето на кожата и признаците на това. Успокояващият им аромат е с не по-малко значение за тяхното положително влияние, тъй като той допринася за премахване на стреса – друг важен фактор за преждевременното стареене.

Най-добрите етерични масла срещу стареене на кожата

Етерично масло от лавандула

Когато говорим за красота, маслото от лавандула заема челните позиции в класацията. Подходящо е за всеки тип кожа.

Високото съдържание на антиоксиданти в лавандуловото масло предпазва кожата от вредните свободни радикали, както и от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. В допълнение, то насърчава и добрия сън – една от тайните за безупречен вид и млада кожа.

Смесете 10 капки етерично масло от лавандула в 30 мл студено пресован зехтин. Ако се нуждаете от по-голямо количество, може да увеличавате количествата пропорционално.

Използвайте го, за масаж върху кожата – всяка сутрин и след душ. Повторете преди лягане. Правете това всеки ден, за да се насладите на красива кожа.

Масло от семена от нар

Семената от нар са друг отличен източник на масло против стареене на кожата и препоръчвано природно средство в терапията на рак. Нарът се свързва с антиейдж ефект още от древни времена и най-силно действащата му форма е именно маслото. Неговите мощни антиоксиданти се борят и поправят щетите причинени от свободните радикали, слънцето и факторите на околната среда върху кожата. В него се съдържат полифенолни съединения, които предотвратяват ултравиолетовото увреждане и образуване на бръчки. Тъмночервеният цвят на маслото се дължи на биофлавоноидите в него. Способността да предпазва кожата от увреждане от слънчевите лъчи прави възможна употребата му и като естествен слънцезащитен крем. Маслото укрепва външните слоеве на кожата (епидермиса) и поправя дълбоките (дермата). Също така, увеличава производството на колаген, за да подобри кожната еластичност.

Проучване от 2006 година публикувано в списание по етнофармакология (Journal of Ethnopharmacology) отбелязва, че маслото от семена от нар насърчава регенерацията на епидермиса, което е от съществено значение, за борба с признаците на стареене. То притежава антимикробни, противовъзпалителни и лечебни свойства, които поддържат здравето на кожата. Това масло може да се използва както върху лицето, така и за тяло. Абсорбира се бързо и ефективно овлажнява всички типове кожа.

Използвайте висококачествено масло от семена от нар и масажирайте кожата с него веднъж дневно. Може да добавите няколко капки масло от шипка към него.

Масло от шипка

Етеричното масло от шипка е друга съставка, която трябва да включите в продуктите си за красота и здрава кожа. Антиоксидантите в маслото от шипка помагат за подобряване на еластичността на кожата и здравината й, а също и за редуциране на признаците на стареене, като фини линии, дълбоки бръчки и кафяви старчески петна. Това е едно от малкото етерични масла, които съдържат високи нива на ретинол (витамин А), който предотвратява появата на признаци на стареене на кожата. Също така, насърчава растежа и регенерацията на нови кожни клетки, което спомага за забавяне на стареенето по кожата. Високата концентрация на антимикробни и противовъзпалителни съединения помага за контрола на кожни заболявания като псориазис и дерматит.

Нанесете няколко капки от масло от шипка върху Вашата кожа. Масажирайте няколко минути, за да помогнете на маслото да проникне дълбоко в кожата. След това, нанесете тънък слой от хидратиращ крем или лосион. Правете това всеки ден преди лягане.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е едно от най-хидратиращите масла в целия свят. В него се съдържат множество полезни съставки, включително витамин Е, витамин В-комплекс, силиций, хром, мед и цинк. Важна особеност на маслото от жожоба е, че е изключително богато на йод и може да запълни йоден дефицит в организма. Важна особеност на маслото от жожоба е способността му да контролира нивото на омазняване на кожата и да премахва натрупванията от излишен себум. Той е мощно естествено средство за лечение на екзема, както и домашен лек за акне, плюс редица други кожни условия. Като успокояващо средство, маслото от жожоба овлажнява кожата и предотвратява раздразненията, петната или лющенето на кожата.

При наличие на прекомерно суха кожа, маслото от жожоба действа като образува фин маслен слой върху нея и помага за задържането на вода в кожата. Подходящо е за употреба върху лицето, шията, ръцете, краката и косата.

Маслото от жожоба е некомедоногенно, което означава, че не запушва порите. Високите нива на йод в него допринасят за бактерицидното му действие. Антиоксидантите, намиращи се в маслото от жожоба също може да ускорят процеса на зарастване на рани и стимулира производството на колаген.

Масло от роза

Когато говорим за ефективни етерични масла за кожата не можем да не споменем и розовото етерично масло. То е отлично хидратиращо и избелващо средство. Ефективно е и като средство против стареене на кожата. Високата концентрация на антиоксиданти в него помага за предотвратяване и забавяне на образуването на фини линии и бръчки. Плюс това, оказва добре изразено противовъзпалително действие, допринасящо за намаляване на зачервяванията и възпаленията.

В допълнение към локалното приложение върху кожата на лицето, може да се възползвате и от успокояващия аромат на маслото от Роза, за облекчаване на стреса и отпускане.

Изсипете 3 супени лъжици зехтин или друго масло носител по Ваш избор в подходящ съд. Добавете 1 чаена лъжичка розово етерично масло. Втрийте в кожата от тази смес с кръгови движения в продължение на 5 минути. Оставете сместа да престои върху кожата за една нощ. На следващата сутрин изплакнете с хладка вода. Правете това веднъж дневно, за да поддържате кожата по-млада и свежа.

Етерично масло от здравец

Маслото от здравец е друг добър избор, за запазването на кожата млада и предпазването от преждевременно стареене. Антиоксидантите в това масло помагат за подобряване на еластичността и стягане на кожата, като по този начин се намалява появата на бръчки, старчески петна и фини линии. То, също така, стимулира кръвообращението точно под повърхността на кожата, което е важно за безупречна кожа и общо физическо здраве. Маслото от здравец насърчава здравето на клетките и поправянето на увредените клетки, както и образуването на нови. Помага за регулиране на производството на себум и има терапевтичен ефект при акне. Помага в терапията на дерматити и други заболявания на кожата.

Смесете 5 или 6 капки етерично масло от здравец в 1 чаена лъжичка зехтин или кокосово масло. Старателно втривайте от сместа в кожата си всеки ден, преди лягане. Друг вариант е да добавите 2 капки масло от здравец към ежедневния си крем за лице или лосион за тяло и да го използвате, както обикновено.

Масло от морков

Етеричното масло от семена на морков действа регенериращо на кожата и помага да се запази млада и безупречна в продължение на години. Маслото от семена от моркови, добито чрез процес на парна дестилация е с високо съдържание на витамин А. Този витамин е мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на увреждането на кожните клетки от свободните радикали. Каротеноидите в маслото подмладяват клетките на кожата и подпомагат процеса на детоксикация, който е от съществено значение за здрава и блестяща кожа. Това масло също предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и помага поправянето на увредената кожна тъкан.

Добавете няколко капки масло от семена от морков към ежедневното си масажно масло и го използвайте за масаж. Също така, може да го добавите към маски, кремове и лосиони за лице.

Допълнителни съвети срещу стареене на кожата

Преди да използвате, което и да е от етеричните масла върху кожата си, направете тест за поносимост като накапете 1-2 капки във вътрешната част на лакътя. Ако не настъпят признаци на алергия или непоносимост като зачервяване, обрив, сърбеж, оток, може спокойно да използвате избраното етерично масло.

Избягвайте да използвате неразредено етерично масло (освен ако не е посочено друго), тъй като това може да доведе до нежелани странични ефекти. Може да разреждате етеричните масла в масло носител по ваш избор (зехтин, бадемово масло, масло от пшеничен зародиш, кокосово масло).