Ето ги откраднатите бижута за 1 милиард евро

Новини
14:14 - 26 Ноември 2019
3389
Ето ги откраднатите бижута за 1 милиард евро

Германската полиция публикува днес снимки на откраднатите бижута от музея „Грюнес Гевьолбе“, които бяха задигнати при зрелищен обир в неделя късно вечерта. Както Lupa.bg извести пръв още в понеделник рано сутринта, става дума за украшения от диаманти, правени за саксонските князе през 18-и век. Стойноста на задигнатите ценности надхвърля зашеметяващата сума от 1 млрд. евро, но според някои експерти това е "силно занижена цена".

Музеят бе затворен за 24 часа, от вторник част от него отново е отворена за посетители, но залата с бижутата няма да е достъпна за неопределен период. Охраната е засилена.

Откраднатите бижута са световно културно наследство и изчезването им е истинска трагедия, коментираха във вторник специалисти. Те призоваха крадците или поръчителите им да не нарушават целостта на бижутата, за да ги продадат камък по камък.

Всъщност задигнатите украшения са толкова скъпи и известни, че няма как да бъдат продадени иначе. Като отделни камъни обаче също трудно биха намерили купувач, защото са шлифовани със специална техника от 18-и век, която ги прави веднага разпознаваеми. Според немския в. "Билд" обира най-вероятно е по поръчка на колекционер. Крадците, нахълтали в музея, са знаели отлично какво търсят. Те били ниски на ръст и доста пъргави. 

Сред задигнатите бижута има украшения на полския Орден на белия орел, изумителна брошка, представляваща пандела от диаманти, пищна огърлица от саксонски перли, еполет и др. Най-ценна безспорно е сабя, инкустрирана с цели 770 диаманта. Според някои медии именно тя е била основната цел на крадците.

Целият този рафт на музея в Дрезден е бил ошушкан от крадците