Ето ги разликите между "Промяната" и Демократична България

Градската десница в пъти по-твърда от Асен Василев и Кирил Петков в позицията си срещу Русия

Политика
13:00 - 10 Август 2022
5997
Ето ги разликите между "Промяната" и Демократична България

Организаторите на протестната седмица срещу опитите на служебното правителство да върне руския "Газпром" на масата за преговори у нас за доставките на синьото гориво родиха интересна инициатива, която разкри огромни разлики в позициите и тезите, изразявани от "Продължаваме промяната" и Демократична България в навечерието на предизборната програма.

Седем въпроса изпратиха те към пресцентровете на партиите в контекста на събитията около служебния кабинет на Румен Радев, а от отговорите на ПП и ДБ стана ясно, че двете имат колкото сходства в политиките, толкова и разлики във визията за упражняването на властта оттук нататък.

Според изпратеното от екипа на ДБ, например, градската десница е в пъти по-твърда в мненията си по отношение на Русия, докато ПП са склонни да търсят баланс на позициите.

И двете формации задават прозападен курс, но има несъответствия между тях, макар и само като нюанси, във външната политика на страната.

Така, например, докато от ДБ са категорични, че Крим е украински, екипът на Асен Василев и Кирил Петков отговаря с: Крим е текущо окупирана от Русия украинска територия.

Докато Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов са на мнение, че България трябва да престане да изпълнява исканията на руската страна, докато трае агресията в контекста на екстрадирания във вторник политически бежанец у нас Алексей Алчин по решение на съда във Варна, от ПП са далеч по-витиевати: 

"Екстрадицията е тежък правен институт и трябва да бъде подкрепен от сериозни доказателства, в случая за държавна измяна". 

Спрямо членството на България в т.нар. "клуб на богатите" - ОИСР, и двете формации бележат почти еднакви отговори на питането. И ДБ, и ПП са на мнение, че България може да се справи отлично с газовите доставки и без руския "Газпром". И тук обаче десницата е по-крайна: "Разговори с всички, освен с РФ, за доставки на газ". 

ДБ и ПП са "за" скоростна модернизация на армията, но хората на Христо Иванов смятат за най-удачно освен да се подсили и ускори процесът, това да се случи и чрез даряването на нашата стара техника за нуждите на Украйна, а наред това България да се сдобие с по-нови натовски бойни единици. 

Ето ги пълните отговори на пресцентровете, които публикуваме без съкращения или редакторска намеса, дни преди да стане ясно дали ДБ и ПП ще се коалират за вота на 2 октомври. 

От пресцентъра на "Промяната": 

1. С доставчици от кои страни би България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

България трябва да следва политика на пълна диверсификация на доставките, каквито бяха и усилията на правителството Петков. Осигурени са достатъчни количества за България, служебното правителство трябва само да стъпи на това, което ние свършихме и да подсигури доставките. До 19 август – да осигури терминали за пристигане на танкерите с втечнен газ. За октомври имаме резервиран капацитет чрез OMV в Гърция. Там могат да се договорят още капацитети, в Ревитуса, Гърция. В Турция също има възможности. Също, в следващите седмици правителството Донев трябва да издаде необходимите акт 15 и 16 на съоръжението на интерконектора. Министърът на МРРБ Шишков потвърди, че служебният кабинет ще се справи в срок най-късно началото на септември.

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

Ще проведем прозрачна и честна кампания, спрямо законите на България. Призоваваме за честни политически дебати и ще призовем българските граждани да изберат - дали искат втора Жанвиденова зима или България да продължи по своя европейски път на развитие. И най-вече ще призовем всички българи да излязат и да гласуват.

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

“Продължаваме Промяната” подкрепя напълно цивилизационния избор на България за евроатлантическо бъдеще. Ще работим за модернизация на българската армия, което е отлагано с години.

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

Правителството Петков създаде и изгради рамка от мерки и инициативи, които подкрепят търсещите закрила от войната в Украйна. Следващите стъпки са насочени към интеграция на украинските граждани в обществото, осигуряване на достъп до здраеопазване и образование, както и достъп до трудовия пазар.

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?
Екстрадицията е тежък правен институт и трябва да бъде подкрепен от сериозни доказателства, в случая за държавна измяна.

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022г? Всички действия по осъществяване на тази покана бяха предприети от кабинета Петков и сме горди, че по време на нашия мандат беше взето това ключово за бъдещето на Родината ни решение.

7. Чий е Крим?
Крим е текущо окупирана от Русия украинска територия.

От пресцентъра на Демократична България: 

1. С доставчици от кои страни би България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия? С доставчики от всички страни, които не са свързани с Руската федерация.

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи? Ние вече сме ги предприели много отдавна – Демократична България е основна движеща сила за въвеждането на машинно гласуване и е категорично против връщането на хартиените бюлетини.

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна? Демократична България от дълго време настоява за ускорено модернизиране на българската армия, за предоставяне на старо съветско въоръжение на Украйна и придобиване на съвременно натовско въоръжение.

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца? От самото начало на кризата с бежанците Демократична България настоява за политика, която да позволи бързата им интеграция в българския обществен и икономически живот.

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?
Статновището ЕС, че след агресията страните членки е, че всяка страна може да не изпълнява такива искания. България тябва да престане да изпълнява исканията на руската страна, докато трае агресията.

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022 г.? Демократична България е за възможно най-бързо присъединяване към ОИСР и ще вземем всички възможни мерки за осъществяването му.

7. Чий е Крим?
Част от Украйна.