Ето го най-големия сладководен звяр – 300 кила (ВИДЕО)

Куриози
15:00 - 23 Юни 2022
3823
Ето го най-големия сладководен звяр – 300 кила (ВИДЕО)

Моул Тун знае, че гигантският скат, закачен на края на въдицата му, е по-голям от всяка риба, която някога е виждал. Това, което 42-годишният рибар от Као Преа (Kaoh Preah), отдалечен остров в река Меконг, в Северна Камбоджа, не знае, е, че скатът ще бъде обявен за най-голямата регистрирана сладководна риба в света.

Заради формата на тялото му, животното е наречено Борами (Boramy), което на местния кхмерски език означава „пълна луна“, пише nationalgeographic.bg.

Четириметровата женска е снабдена с електронен чип, който ще позволи на учените да следят нейното движение и поведение. След поставянето на маркировката, скатът е пуснат на свобода обратно в реката.

„Новината е много вълнуваща, защото това е най-голямата риба в света“, казва Зеб Хоган, биолог и изследовател на National Geographic, който в продължение на почти две десетилетия документира големите сладководни риби в реките по света и води програмата „На куката: Риболов на чудовища“ по National Geographic Channel (Monster Fish), а в момента работи по проект за опазване на река Меконг, наречен “Чудесата на Меконг”.

Търсенето на Хоган на един определен вид риба по проект, наречен Megafishes Project, подкрепен от National Geographic Society, започва през 2005 г., когато рибари в Северен Тайланд изваждат 293-килограмов сом от река Меконг.

Хоган, който прекарва години в Югоизточна Азия, изучавайки гигантския сом на Меконг, заключава, че това е най-голямата (най-тежката) риба, улавяна някога в района. Но след това той започна да се чуди дали някъде по света съществуват още по-големи гиганти.

За да разбере, той започва да претърсва водоемите по света, но отговорът на въпроса му се оказа по-неуловим, отколкото очаква. Не само защото рибарите са склонни да разказват фантастични истории за улова си, но и защото се сблъсква с различни логистични предизвикателства, липса на научна информация за сладководните риби и “доказателства”, които е невъзможно да бъдат проверени, като скици и стари снимки.

Все пак, Хоган се натъква на множество гиганти, като дишащата въздух арапайма в Амазонка и гълъбоядния сом в Европа. Но така и не успява да открие достоверен случай на улов на сладководна риба, по-голяма от тази, която провокира търсенето му.

До миналата седмица, когато изследователският екип на “Чудесата на Меконг” получава обаждане от Моул Тун. Рибарят казва, че е уловил гигантски сладководен скат, „много по-голям“ от всички, които е виждал досега.

Измерване на гигантския скат върху зелен брезент във водата, който ограничава движенията му и същевременно позволява достъпа на животното до водата.

 „Новината е чудесна и защото показва, че този участък от Меконг все още е здрав… Това е знак за надежда, че тези огромни риби все още живеят тук.”

Река Меконг заема третото място в света по многообразие на видовете риби, живеещи във водите ѝ, макар че замърсяването, прекомерният риболов, навлизането на солена вода и изчерпването на седиментите дават своето отражение върху речната екосистема, намалявайки популациите им.

„Фактът, че [Тун] ни се обади, е доказателство за важността на работата с местните общности. Тези рибари всъщност могат да бъдат страхотни съюзници в работата за защита на тези животни”, казва още Хоган.