Ето как се ходи на плаж по новите правила (СНИМКИ)

Актуални новини
19:30 - 01 Май 2020
7063
Ето как се ходи на плаж по новите правила (СНИМКИ)

Що се отнася до коронавируса, Южна Австралия сега трябва да се счита за едно от най-сигурните места в света. Това беше посланието на един от водещите държавни служители в областта на общественото здраве тази седмица, тъй като голяма част от Австралия започна бавния процес на облекчаване на ограниченията, пише glas.bg.

Това, че много австралийци сега се оказват в такава завидна позиция, би било немислимо само преди месец, по време на който ежедневните нива на заразените в цялата страна достигнаха тройни цифри. Но в петък цялата страна отчете само 16 нови случая, рязък спад от пик от 460 нови инфекции на 28 март.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че в петък страната ще разгледа облекчаващите национални насоки за блокиране следващия петък, по-рано от планираното. "Австралийците спечелиха ранна оценка", каза Морисън. "Трябва да рестартираме икономиката си, трябва да рестартираме нашето общество."

В някои щати кривата напълно се изравнява: Куинсланд не съобщава за нови случаи от понеделник, а Южна Австралия не е наблюдавала нови инфекции повече от седмица. "Няма повече случаи в Южна Австралия. Това е ориентир за нас", каза главният директор по обществено здраве в Южна Австралия Никола Спъррие с голяма усмивка по време на пресконференция в сряда.

Южният щат с 1,6 милиона души, който е дом на петия по население град Аделаида, отчете 438 потвърдени случая на Covid-19, като само 14 са останали активни случаи и четири смъртни случая, според правителството на SA.

"Мисля, че много хора са изненадани в Австралия от това колко добре се справихме. Наистина, когато погледнете всички щати и територии, това е най-сигурното място в света, може би с изключения на Нова Зеландия", каза тя.


Съседната страна Нова Зеландия наскоро постигна амбициозната си цел "премахване" на коронавирус, което означава, че докато дневната честота на инфектираните все още не достига нула, страната е в състояние да проследи произхода на всеки нов случай.

Общо Австралия е отчела 6 762 потвърдени случая, от които 92 са починали, а 5 720 са се възстановили, според федералния здравен орган.

"Продължаваме да се справяме много добре в Австралия, за да потиснем вируса и ние добре и наистина изравнихме кривата на случаите и новите инфекции", заяви говорител на Министерството на здравеопазването в Австралия в изявление в четвъртък пред CNN.

"Безопасността беше нашият основен фокус и успехът на стратегията ни за потискане означаваше, че Австралия е много подобна на Нова Зеландия, която заяви, че стратегията й е насочена към премахване."

Някои австралийски щати вече са започнали процеса на облекчаване на ограничителни мерки и правила за социално дистанциране. Западна Австралия и Южна Австралия намалиха ограничението за публични събирания, от двама до 10 души.

В Западна Австралия, където през изминалата седмица бяха наблюдавани няколко „нулеви“ случая, националните паркове отново се отвориха в петък и близо 60% от учениците в държавните училища се завърнаха за началото на нов мандат.


В отдалечената Северна територия, където не са регистрирани нови случаи от три седмици, жителите ще могат да използват обществени плувни басейни, водни паркове, да ходят на риболов с приятели и да играят голф от петък. Държавата също така планира да рестартира икономиката си, което позволява на ресторанти, заведения и фитнес зали да се отворят отново на 15 май и да премахне останалите ограничения на 5 юни.

Ограничителни мерки

Успехът на Австралия в опитомяването на епидемията започна с ранни мерки за предотвратяване на влизането от високорискови райони. На 1 февруари Австралия се присъедини към Съединените щати, затваряйки своите граници за всички чуждестранни посетители, които наскоро бяха в Китай, където огнището бе съобщено за първи път през декември миналата година.

Тъй като разпространението на вируса и огнищата се разразиха извън Китай, Австралия забрани вписванията от Иран, Южна Корея и Италия в началото на март, преди да затвори изцяло границите си за всички неграждани на 19 март.

Но страната също има своите дялове от погрешни стъпки. На 19 март тя позволи на над 2600 пътници да излязат от круизния кораб "Руби принцеса" в Сидни, въпреки множество предишни огнища на други места по света, включващи круизни кораби. Над 600 случая и 15 смъртни случая са свързани с кораба, според обществената телевизия ABC.


Тъй като броят на случаите нарасна в края на март, Морисън обяви на 22 март всички барове, клубове, кина, фитнес зали и места за поклонение ще бъдат затворени за неопределено време, докато ресторантите и кафенетата ще бъдат ограничени само за отнемане - но супермаркети, дрехи магазините, химиците и салоните за красота ще могат да останат отворени.

"Това, което правим, е да закриваме събирания в кръчми и клубове и неща от този характер. Не поставяме блокировки, които да ограничат хората до техния дом", казва Морисън по това време.

Щатът на Виктория затвори училищата, а някои щати, като Западна Австралия и Южна Австралия, затвориха границите си, като наложиха всеки да влезе, за да влезе в две седмици карантина.

В края на март властите наложиха по-строги правила за социално дистанциране, като ограничиха публичното събиране до двама души от предишните 10. Хората бяха призовани да стоят у дома и да излизат само ако това е „абсолютно необходимо“, като пазаруване на храна, упражнения и по медицински причини.

Все по-разширяващо се тестване 

Докато закриването на предприятия, училища, ограниченията за пътуване и правилата за социално дистанциране са общи мерки, приети от много правителства по света, Австралия също сдвоява тези ограничения с широко тестване.

Към днешна дата в цяла Австралия са проведени над 570 000 теста, според Министерството на здравеопазването.

За сравнение Обединеното кралство с население над 2,5 пъти в Австралия е извършило 763 387 теста.

На 25 март австралийците разшириха критериите си за тестване, за да включат всички здравни работници, работници, които се грижат за възрастни хора, затворници и хора в други идентифицирани горещи точки, които имат температура или остри респираторни симптоми. Преди това могат да бъдат тествани само хора, които наскоро се завърнаха от чужбина или бяха влезли в контакт с потвърден случай на коронавирус.


"Всеки с остри респираторни симптоми, кашлица, болки в гърлото, хрема, симптоми на настинка, грипоподобни симптоми, може да бъде тестван", заяви Мърфи по време на пресконференция в петък, според ABC.

 В понеделник Мърфи заяви, че Австралия ще започне да тества безсимптомни случаи за първи път, "за да бъде абсолютно сигурна, че заснемаме всеки случай, който можем и че не пропускаме случаи".

Международно разследване на огнището

 Макар че Австралия изглежда успешно се справя с коронавируса, се е забъркала в дипломатически план свързан с Китай, след като поиска международно разследване на огнището на коронавирус.

 Двустранният призив за глобално разследване за произхода на пандемията на коронавирус, включително за справяне с Китай за първоначалното огнище в град Ухан, започна миналата седмица, като външният министър Марис Пейн призова Китай да позволи прозрачност в процеса, според ABC.