Ето как запечатват вестник "Труд" (ОБЗОР+СНИМКИ)

Крими
13:47 - 06 Декември 2021
7335
Ето как запечатват вестник "Труд" (ОБЗОР+СНИМКИ)

Полиция влезе в редакцията на вестник „Труд“ тази сутрин, която се помещава в сграда на Министерство на културата на столичната улица "Лъчезар Станчев" № 7. Акцията продължа няколко часа и цели запечатване на офисите на медията. 

Причината за полицейското присъствие е неизплатени наеми и суми за консумативи на реакцията. Според ведомството, управлявано от проф. Велислав Минеков редакцията дължи близо 150 хиляди лева.

Служители на министерството започнаха поетапно запечатване на офиса на медията. 

Официалната причина е прекратен договор за наем, след като от вестник "Труд" са закъснели да платят с 3 - 4 дни, както и дължими суми за консумативи, за които от вестника твърдят, че не са получили фактури и тези суми не са им поискани по надлежния ред.

В 10.00 часа в редакцията дойдоха представители на Министерството на културата и областната управа, както и полиция, които запечатаха офисите. Те обясниха, че от редакцията имат 7-дневен срок да изнесат своите вещи иначе те ще бъдат изнесени принудително.

Според собственика и главен редактор на „Труд“ Петьо Блъсков това е политическа репресия, защото информацията за наемите не отговаря на истината. Той обяви гражданско неподчинение, като каза, че никой няма да напусне редакцията днес.

По-късно Блъсков предаде ключовете за офисите, но бе категоричен, че няма да напуснат. Той каза, че ако се наложи, ще спи в редакцията.



"Служебният министър тероризира по всякакъв начин редакцията. Лично тероризира семейството ми. Абсолютно незаконна заповед е издадена за прекратяване на наемите. Този договор ще бъде отменен в съда. Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник“, каза Блъсков. 

Редакцията обяви гражданско неподчинение, а журналистите отказват да напуснат работните си места.

Офисите бяха запечатани от Светослав Трайков, който е съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков, както и от представители на областната администрация.

"Това е, колеги. Трийсет и две години се борихме за демокрация и най-накрая тя "настъпи". От 1974 г. съм в журналистиката и в ония коридори полиция не е влизала. Сега полиция се използва срещу медии," коментира главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков гонението на вестника от редакцията му.

Стягайте се, че и вас ви чака. Има списък, на който не слушка, предупреди Блъсков. С мълчаливото и тайно съгласие на генерал Радев, добави той. Да ви напомня това за едни други генерали от географските ширини, от които си внесохме машините за гласуване, добави той.

Полицията състави на Петьо Блъсков протокол за неизпълнение на заповед на областния управител за изземване на редакцията.