Ето какво пише в доклада на ДАНС, който отмени машинния вот

Зам.-министър Михаил Стойнов е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество

Политика
21:58 - 28 Октомври 2023
14959
Ето какво пише в доклада на ДАНС, който отмени машинния вот

Три са основните изводи в доклада на ДАНС, който стана причина за скандала с машините за гласуване на местния вот. Според справката на Агенцията на 25 октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка.

Малко след това в петък ЦИК реши да няма машинен вот в неделя. Решението бе взето с 12 гласа "за", против бяха само двама представители на ДБ, като се основава на това, че Министерството на електронното управление към онзи час не бе предоставило документ, с който дава съгласие за удостоверяването на устройствата за гласуване.

Справката на ДАНС в четвъртък вечерта бе изпратена до президента, шефа на парламента, премиера и ЦИК. 

Първият извод в нея е, че е налице неправомерно заснемане на процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване;

Вторият извод е: 

Неправомерно поведение от страна на Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон;

И третият извод е, че:

Извършените от Стойнов действия, в това число и разпорежданията му за повторни действия по компилирането на изходния код на машините, създава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласуване преди изборите, както и след това, цитира 24 часа.

На 19 октомври ЦИК взима решение довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване да стане на следващия ден 20 октомври от 16,30 ч. Определени са и правилата, по които да се случи в зала с наблюдение в Министерството на електронното управление (МЕУ).

На 20 октомври в зала 344 в МЕУ се събират членове на ЦИК, представители на политически партии, служители на "Сиела норма" АД, "Смартматик интернешънъл холдинг," експерти, наети от ЦИК. Провежда се процесът по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване на компютър, предоставен от ЦИК.

Изграждането приключва успешно, като е генериран криптографски идентификатор хеш код, който е предоставен на ЦИК и на представителите на политическите партии.

Той е еднакъв за всички машини, които ще се използват за изборите. Чрез него се потвърждава, че софтуерът за гласуване с машините е този, който е преминал процеса по доверено изграждане.

Полученият софтуер е подписан и сертификатите се съхранява в ЦИК. Всеки друг софтуер, дори да е еднакъв, но не подписан, не е възможно да се инсталира в машините.

Според Изборния кодекс представителите на партиите получават достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване. 

Това става на 23 октомври в МЕУ в зала 344, която е така да се каже контролирана среда, тоест има видеонаблюдение и специален достъп.

След като партиите са получили достъп до изходния код, използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и фирма "Сиела Норма" АД, за да се гарантира, че изходният код няма да бъде неправомерно разпространен и използван.

На 25 октомври около 14 часа обаче заместник-министър Михаил Стойнов нарежда да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване в зала 344 на МЕУ.

Разпоредено е изграждане на кода да се проведе стъпка по стъпка, следвайки заложените процедури. По време на тези дейности Стойнов заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Той е направил видеозаписа в противоречие на правилата за работа, казват от ДАНС. Действията му са потвърдени от системата за видеонаблюдение в зала 344 в сградата на МЕУ.

Същевременно присъстващи в залата са казали, че това със заснемането е нередно, но въпреки това той продължил. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество.

Той споделил с присъстващите в залата, че е заснел изграждането на софтуера от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него".