Ето кога зрелостниците ще разберат в кое училище са на матура

Държавният изпит по български език е на 19 май, а по предмет по избор - 21 май

Общество
16:38 - 15 Май 2021
1764
Ето кога зрелостниците ще разберат в кое училище са на матура

Зрелостниците ще научат в кое училище и в коя стая са разпределени на матурата в понеделник. Това става ясно от съобщение на сайта на столичния образователен инспекторат, в което е посочено, че от 17 май в системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“.

След като вчера учебната година официално приключи, вече е ясно кои ученици са я завършили успешно и ще могат да се явят на матура. В понеделник те ще могат да вземат служебните си бележки, че са допуснати до изпитите.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 19 май (сряда) от 8 часа. Заявления да се явят на нея бяха подали 49 373 ученици. Матура по предмет по избор пък е през ден – 21 май (петък), също от 8 часа. Заявленията за допускане до втория ДЗИ пък бяха 36 048. Най-много бяха мераклиите за изпит по английски - 12 497.

Заради противоепидемичните мерки в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците.

За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници. Те ще бъдат допуснати до изпита само, ако представят отрицателен PCR тест. В залите за карантинирани биха могли да бъдат допускани и ученици, които имат температура в деня на изпита.