Ето я и Ваня Лайномета – кога ще имаме жена-политик с малко класа?

Нашенката официално е освободена от оковите на традицията, но за сметка на това доброволно си е нахлузила въжето на грубиянщината

Коментар
14:27 - 07 Ноември 2023
41802
Ето я и Ваня Лайномета – кога ще имаме жена-политик с малко класа?

„В цялата българска съвременна литература няма един-единствен свестен образ на жена“. Това го е написал ДС-дисидентът Георги Марков бая години преди да се родя в едно есе за „Дойче Веле“, но сутринта думите му заскърцаха в главата ми, докато гледах поредната запенена изява на Ваня Григорова по сутрешните ни блокове. То не бяха лайномети, не бяха насрани гащи – такъв противен и селяндурски език, какъвто не си позволяват и инструкторите в Спортното училище в Разград.

И се замислих – Гошо, еби й майката на литературата, защо нямаме един читав образ на жена в обществената дейност, в политиката, в държавното управление? Защо няма една-едничка дама, бе, да му се не види, а все някакви агресивни мъжкарани, някакви устати уруспии, някакви истерично-амбициозни вещици? Как после да се сърдим на Веждичката за обобщенията му за курвите и използвачките?

Можете ли да назовете една публична личност с две Х хромозоми на що-годе прилична позиция, която да има класа и стил? Корнелия дето иска да се бие с Бойко като мъж ли? Партизанката Мая на Братя Галеви? Може би баба Янка Такева с тамплиерската роба? Деси от Дулово? Лена първескинята с фейсбук оргазмите? Нонка на Боги със снимките на сбръчкания си задник? Ива на Тошко с обсесивните изблици на предменопаузен дисбаланс? Нешка, Илиана, Цецка, Гери-Никол, Сузанита, Златка, пак Златка.

Ваня Григорова била новата звезда на политическия ни небосклон, пънат се полупияните кънчовци в телевизионните студиа. Тъкмо напротив – смуглата мацка от „Христо Ботев“ е още от същото – вулгарност, простащина, нулева култура, агресия, бутафорност и злоба в пола. Писна ми, наистина. С какво трябва да поливаме, за да получим едно-единствено цвете, една-единствена жена, която не псува като зидаромазач, не пие като автомонтьор от "Надежда" и не налита на пердах като преял с кебапчета патриот на събор?

Българската жена официално е освободена от оковите на традицията, но за сметка на това доброволно си е нахлузила въжето на грубиянщината, недодялаността, тъпанарщината и мърлявщината. Вие представяте ли си Урсула фон дер Лайен да излезе пред камерите и да говори за лайна или за мензиса си? Кристин Лагард? Камала Харис? Алла Пугачова? Олга Токарчук? Лаура Кьовеши?

Не, Ваня не е полъхът на новото и на путинистичния православен морал, който ще ни спаси от джендърите и педерастите. Тя е точно техен най-ужасяващ продукт. Една от причините за бързото разпадане на съвременните семейства и на унищожението на образа на жената е именно промяната на традиционния за Западната цивилизация вектор за духовно и обществено израстване. Дамите се гнусят от своята роля да раждат и възпитават деца, все едно това не е върховна отговорност и най-благородна мисия, а натрапена функция като пускането на прахосмукачка и избора на вибратор по мярка.

Те искат да са народни трибуни и партизанки, управници и куртизанки, всичко друго, но не и дами. Не се надявам на нова Баба Тонка или Райна Княгиня, ама поне да имаше една Анастасия Мозер. А то – лайномети…