Евродепутатите отхвърлиха румънския еврокомисар

Плумб беше извикана пред комисията, за да обясни редица несъответствия в данъчната си декларация

Свят
15:36 - 26 Септември 2019
1757
Евродепутатите отхвърлиха румънския еврокомисар

Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Рована Плумб – номинацията на Румъния за новата Европейска комисия заради потенциален конфликт на интереси. Тя не можа да мине предварителната проверка на комисията по правни въпроси на ЕП. 6 членове на правната комисия са подкрепили номинацията на Плумб, а 15 са гласували против.
Румънката беше извикана пред комисията, за да обясни редица несъответствия в данъчната си декларация, която включва заем от 800 000 леи (около 168 000 евро), чиито погасителни вноски са много по-големи от декларирания ѝ годишен доход. Самата Плумб е отпуснала заем на същата сума - 800 000 леи - на управляващата социалдемократическа партия в Румъния, чийто член е тя.

Заради отрицателния вот Плумб, която беше номинирана за еврокомисар по транспорта, няма да бъде допусната до специализираните изслушвания в парламента и кандидатурата ѝ няма да бъде гласувана в самия парламент.

"Парламентът ще информира избрания президент на комисията, че Рована Плумб не отговаря на условията за член на Комисията", каза румънският евродепутат Зигфрид Мурешан. Според него Румъния би могла да бъде пощадена от този срам, ако румънският премиер Виорика Дънчила изпрати компетентен, надежден и честен кандидат.

Според експерти отхвърлянето на кандидат от Европейския парламент и то още преди реалните изслушвания в пленарна зала е безпрецедентно. Унгарският кандидат Ласло Трочани, който е кандидат за еврокомисар по разширяването, също ще бъде разпитван от правната комисия на ЕП за потенциален конфликт на интереси и несъответствия в данъчните си декларации.

Румъния по всяка вероятност ще трябва да номинира нов комисар. Това може да доведе до нови търкания между президента на страната Клаус Йоханис и правителството на Дънчила.