Евролидерите искат възможности за "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Новини
09:12 - 21 Октомври 2022
1919
Евролидерите искат възможности за "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът на ЕС да проучат възможностите за налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, както на временна рамка на Общността за ограничаване на цената на газа, който се използва за производство на електричество.

Заключенията бяха приети късно през нощта, след като в текста бяха вмъкнати гаранции за решимост на лидерите да работят за запазването на Общия пазар. Текстът бе внесен допълнително като упрек към Германия, която наля 200 млрд. евро в икономиката си за стабилизиране на високите енергийни цени. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта:

„Има силна решимост, която се споделя единодушно в писмените заключения, да действаме заедно като европейци за постигане на три цели - намаляване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за намаляване на потреблението“.

В заключенията се предвижда доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални запаси за следващата зима. Пълноценно трябва да бъде използвана и енергийната платформа на ЕС, която е отворена и за Западните Балкани.

По повод индекса за ценообразуване на газа, т. нар. TTF, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза:

„Знаем, че TTF отразява предимно газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза все повече втечнен газ, то той вече не отразява истинското положение там. Затова ще развием допълнителен нов индекс, който ще взема предвид по-добре ситуацията с цените на втечнения газ. Междувременно ще създадем и корекционен пазарен механизъм именно, за да ограничим случаите на прекомерно високи цени на газа“.

Комисията ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за продължаването и адаптирането на временната рамка за държавната помощ при кризи, приета по време на пандемията. В помощ на уязвимите домакинства и малките и средни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд. евро от средствата, които все още са налични от предишния 7-годишен бюджетен период на ЕС.