Европа отново е епицентър на пандемията

Ханс Клуге заяви този месец, че причината за новата вълна в Европа е недостатъчната ваксинация

ЕС
12:59 - 26 Ноември 2021
3097
Европа отново е епицентър на пандемията

Световната здравна организация съобщи тази седмица, че Европа е единственият регион, в който коронавирусът печели територии от средата на октомври насам. Регионът отново е в епицентъра на пандемията, както беше и преди година, с 60 на сто от световните случаи. В същото време коронавирусът загуби територии в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге предупреди, че ако не бъдат взети спешни мерки, до пролетта Европа може да регистрира 700 000 нови смъртни случая, с което броят на жертвите на пандемията на континента ще достигне 2,2 милиона. Той призова страните да засилят темпото на ваксинация и да вземат други мерки за контрол на разпространението на епидемията, за да избегнат необходимостта от последното средство - локдауните.

Клуге вече заяви този месец, че причината за новата вълна в Европа е недостатъчната ваксинация и отслабването на ограничителните мерки. Първоначално ваксинацията в европейския регион започна бързо, но още през лятото се появиха признаци на забавяне.

Австрия, Белгия и Нидерландия въведоха неотдавна извънредни мерки за борба с новата вълна, като Виена планира задължителна ваксинация догодина. В тези страни последваха протести и сблъсъци с полицията. Други държави от региона също планират засилване на ограниченията. ЕС от своя страна предупреди, че икономическото възстановяване е под заплаха заради разпространението на пандемията.

В същото време все повече азиатски страни отвориха отново границите си и приемат ваксинирани посетители, след като първоначално азиатско-тихоокеанският регион изоставаше в темпото на ваксинация. Много от страните въведоха едни от най-строгите ограничителни мерки в света.

По време на бавното начало на ваксинационната кампания в тези страни обаче, нарастващият брой на смъртните случаи в страни като САЩ, Великобритания и Индия убеди дори скептиците в тези страни, че ваксинацията е необходима и може да спаси живота им.

В момента темпото на ваксинация в азиатските страни нараства, надминавайки равнището на ваксинация в САЩ и повечето европейски страни. Много страни, особено в Азия, се учат да живеят с коронавируса, очаквайки епидемията да стане ендемична.

Някои от тях вече отварят, повече или по-малко постепенно, границите си за ваксинирани посетители или се готвят за такова отваряне.

Страни като Малайзия, Япония, Камбоджа и Куба имат едно от най-високите равнища на ваксинация в световен план, с над 70 на сто от населението. Очаква се, че догодина Австралия, която също започна бавно ваксинационната кампания и отваря границите си от този месец, може да стане страната с най-високо равнище на ваксинация в света.

Още през 2019 г. Световната здравна организация определи отхвърлянето на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за здравеопазването в глобален план. Според доклад на ОИСР "спечелването и запазването на общественото доверие във ваксините и ваксините срещу COVID-19 ще бъде също толкова важно, колкото и ефективността на самите ваксини", припомня в. "Айриш таймс", като отбелязва, че в тази борба комуникационните стратегии на правителството и изграждането на доверие в общностите са също толкова важни, колкото инфраструктурата за поставяне на ваксини.

Съществува тясна връзка между спада в доверието (или запазващото се недоверие) в правителствата и институциите и ниските нива на ваксинация. А по данни на проучване на ОИСР само 51 на сто от гражданите са изразили доверие в правителствата си. Засега обаче традиционните политически сили не са намерили решение на този проблем.