Евросоцът Петър Витанов: Антибългарското правителство иска да зачеркне 3-и март

За момента той не вижда и напредък за Шенген

Политика
09:46 - 01 Септември 2023
1614
Евросоцът Петър Витанов: Антибългарското правителство иска да зачеркне 3-и март

Идеята за смяната на националния празник Трети март демонстрира антибългарския характер на това правителство. Всеки опит да се зачертае държавността, ще срещне голям отпор от българското общество. Това е опит да се унищожи нашата памет, да се забрави подвига, който нашите предци са извършили. Това каза шефът на социалистите ни в европарламента Петър Витанов в предаването „Денят оn Air“ в коментар на идеята на управляващите за конституционни промени.

Витанов е категоричен, че българските граждани трябва да бъдат попитани дали са съгласни националният им празник да бъде сменен, защото „наглостта на едно управление трябва да има предел“.

Според Петър Витанов както дискусиите за националния празник, така и атаките към президента са начин да се отклони вниманието от съществените проблеми в държавата.

„Няма разрив в така наречената „некоалиция“. Има турболенции, но те са по-скоро медийни“, коментира Витанов последните престрелки във властта.

„Приказките за съдебна реформа потънаха някъде в чекмеджетата на „некоалицията“. На този фон президентът Радев е универсалният враг, защото, когато си в коалиция с ГЕРБ и ДПС, е необходимо някакво сносно оправдание“, допълни Витанов.

Според него готвените промени в Конституцията са конюнктурни.

„Те са направени, за да лишат от правомощия един човек заради натрупани лични отношения. Не може основният закон да се прави така. Резултатите ще са плачевни“, прогнозира евродепутатът.

Петър Витанов е разтревожен и от липсата на резултати по две важни европейски теми – проектите по Плана за възстановяване и устойчивост и членството на България в Шенген.

„От три месеца работи правителството, има парламент, но няма приети закони, които бяха необходими по Плана за възстановяване и устойчивост. Те бяха написани от служебното правителство, но стоят на трупчета“, коментира Витанов.

„Ние загубихме страшно много време, а Планът за възстановяване и устойчивост е само за пет години. От тях вече минаха три, а сме усвоили около 25 процента от средствата. Българските стопански субекти имаха нужда от инвестиции и пари непосредствено след края на ковид-кризата и в началото на войната. Предполагам, че има и реална опасност от загуба на договорени средства“, добави евродепутатът.

За момента той не вижда и напредък за Шенген. Коментира и идеите на Румъния за отваряне на границите между двете държави.

„Това е нестандартна идея, може да звучи екзотично, но е някаква форма на отпор. Защото България и Румъния губят политически, икономически. Когато говорим за разширено регионално сътрудничество, то трябва да преодолява точно такива пречки“, каза още той.

„Няма никакво съмнение, че нашият регион трябва да е по-видим. Едно обединение само ще ни направи по-силни. България, Румъния, Гърция имат много сходни проблеми. И само заедно можем да постигнем успех. Първата голяма стъпка е направена – ние сме в ЕС и НАТО. Идва ред на следващата, да сме заедно и на регионално ниво“, каза още Петър Витанов.