Евростат: Стагнация на икономиката на ЕС

Новини
13:01 - 07 Декември 2023
1975
Евростат: Стагнация на икономиката на ЕС

Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца, докато икономиката в целия Европейския съюз стагнира, показват неревизирани данни на официалната европейска статистика Евростат.

В същото време БВП на България се повиши с 0,4% за второто поредно тримесечие, като едва пет други страни членки на ЕС отбелязаха през третото тримесечие по-добра икономическа експанзия.

Най-солиден растеж на тримесечна база през третото тримесечие отбеляза БВП на Малта (с 2,4%), следвана от Полша (с 1,5%), Кипър (с 1,1%), Унгария и Румъния (с по 0,9%), следвани от България и Белгия (с растеж от по 0,4%).

Най-голямо свиване пък отчита икономиката на Ирландия (спад с 1,9%), следваната от тази на Естония (с 1,3%) и Финландия (с 0,9%), като икономически спад през третото тримесечие отчетоха 13 от 27-те страни членки на съюза.

БВП на страните членки на ЕС през третото спрямо второто тримесечие (в %):

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната и на целия ЕС остана непроменен през третото тримесечие след експанзия през второто тримесечие съответно с 0,6% и с 0,5 на сто, като това представлява поредно влошаване на растеж, след като през първите три месеца на 2023 г. икономиката на еврозоната нарасна с 1,8%, а на целия ЕС - с 1,7 на сто.

БВП на България пък нарасна спрямо година по-рано с 1,8%, като шест други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж през третото тримесечие, водени от Малта (повишение с цели 7,1%), Хърватия (с 3%), Румъния (с 2,9%) и Кипър (с 2,2%).