Фандъкова води пред Мая Манолова с 8,2% в провинцията

Трима са фаворитите за кмет на София, сочи проучване на „Барометър България”

Топ
15:09 - 04 Октомври 2019
4673
Фандъкова води пред Мая Манолова с 8,2% в провинцията

Йорданка Фанкъдова води с 8,2% на Мая Манолова според допитване в провинцията. Това сочи проучване на „Барометър България”.

Трима са фаворити за кмет на София - Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Ангел Джамбазки, според данни от телефонно проучване, направено от 26 септември до 3 октомври сред 1900 български граждани с избирателни права, жители на общините София, Бургас, Русе, Велико Търново и Пещера.

За сегашния кмет Йорданка Фандъкова заявяват готовност да гласуват на първи тур 27,2 на сто от анкетираните. Основната интрига на предстоящите избори ще е вторият участник на балотажа, който към момента не е толкова ясен, коментират от "Барометър България".

Мая Манолова печели подкрепата на 19 на сто от анкетираните, с 8,2 на сто вад Фанкъдова, а Ангел Джамбазки, който се включи в кметската надпревара относително по-късно, е с почти изравнени позиции с кандидатката на левите партии и има подкрепата на 18,3 на сто от респондентите, според проучването.

Борислав Игнатов остава по-надалеч в надпреварата с 5,9 на сто. Все още 13,4 на сто от анкетираните се колебаят към кого да насочат гласовете си.

Тези нагласи на столичани показват, че балотаж в София ще има, като възможните сценарии за два: Йорданка Фандъкова - Мая Манолова или Йорданка Фандъкова - Ангел Джамбазки, отбелязват анализаторите.

За разлика от столицата, в Бургас изборите по всяка вероятност ще приключат още на първи тур, като настоящият кмет Димитър Николов има сериозната подкрепа на 74,6 на сто от съгражданите си. След него остават кандидатът на БСП Николай Тишев с 6,4 на сто и представителят на НФСБ Бойко Миразчийски с 3,5 на сто.

В Русе, според "Барометър България" се очертава оспорвана битка на първи тур и сигурен балотаж. Към момента кандидатът на ВМРО Галин Григоров има преднина с 24,5 на сто, следван от Пенчо Милков (21,5 на сто), подкрепен от БСП. Диана Иванова от ГЕРБ може да разчита на гласовете на 19 на сто от избирателите. Далеч по-назад с 3,1 на сто остава Елеонора Николова от местната коалиция Съюз на демократичните сили.

Русе е и градът с един от най-високите проценти колебаещи се от изследваните градове - близо една пета от анкетираните, като именно този "несигурен" вот ще реши крайния резултат.

Резултатите от проучването във Велико Търново в началото на кампанията показват, че там е вероятен балотаж, но колебаещите се биха могли да наклонят везните в полза на досегашния кмет и той да бъде преизбран още на първи тур. Към момента Даниел Панов, който е настоящия кмет от ГЕРБ, има твърдата подкрепа на 48,4 на сто от съгражданите си. За Весела Лечева, чиято кандидатура е издигната от левицата, биха гласували 15,3 процента. Кандидатът на ВМРО Милен Михов е подкрепен от 9,7 на сто от анкетираните, Калоян Янков от Демократична България получава подкрепа от 4 процента.

В Пещера изборът на кмет ще бъде решен на балотаж, като досегашният кмет, който се кандидатира от ГЕРБ, събира 35,3 на сто от гласовете на анкетираните, според данните. Негов основен опонент е кандидатът на коалиция ВМРО-БНД с 30,9 на сто подкрепа.

Социолозите уточняват, че изследването показва нагласите на избирателите преди те да бъдат повлияни от предизборната кампания на политическите сили и впоследствие склонността на гласоподавателите да подкрепят един или друг кандидат може да се промени.