Фатално ли е числото 13 ?

Кратка история на страха от него

Мистика
23:13 - 12 Ноември 2019
17704
Фатално ли е числото 13?

13 категорично се смята за фатално число, но няма категорично обяснение защо е така. Страхът от 13-ката си има трудно име, което психолозите наричат Трискайдекафобия или тердекафобия (на старогръцки: τρεισκαίδεκα – „тринадесет“ и на старогръцки: φόβος – „страх“). Този страх се счита за суеверие, исторически свързано с религиозни предразсъдъци. А фобията от петък 13-ти се нарича параскаведекатриафобия.

Числото 13 винаги за някои хора и народи е положително, а за други е точно обратното. Едно е сигурно - това число носи сила, символика и мистика. Тринадесет е особено число, дори и само заради това‚ че почти няма човек‚ който да се отнася към него с безразличие.

Според версия от антични времена числото 12 е съвършено. 12 са знаците на зодиака, денят и нощта имат по 12 часа, 12 месеца има годината. На този съвършен фон 13 е числото, което нарушава стройната система.Въпреки това присъства в много религии, учения и митове. Според християнството 13 души е имало на Тайната последната вечеря на Исус с учениците, като тринадесетият бил предателят Юда. Исус Христос е разпнат на кръста в петък.

В скандинавската митология Локи, бог на злото и огъня, е тринадесетият гост на вечеря във Валхала. По-късно същата вечер Локи убива един от другите богове.

Черната слава на 13 започва преди около 700 години, когато се слага край на най-богата и могъщата християнскa военнa организация в Европа - Ордена на тамплиерите.

В един ден на 13 октомври (петък) 1307 година рицарите тамплиери са арестувани, измъчвани и по-късно изгорени от Инквизицията на кладата. Вероятно от този момент петък 13-ти носи славата на фатален ден.

В Рим древните магьосници също се страхували от числото 13. Когато извършвали своите заклинания, те се събирали по 12, тъй като вярвали, че 13-ият присъстващ е Дявола.

Днес най-суеверни са американците. 80 процента от многоетажните домове в САЩ нямат 13-и етаж. След дванайсетия следва четиринайсетия. В болниците и хотелите отсъстват стаите и етажите с номер 13. Във Франция няма къщи с № 13.

Във Формула 1 няма кола с номер 13. Числото е премахнато, след като двама шофьори загиват под фаталния номер.

В същото време много хора от целия свят смятат, че 13 е щастливото число. 13 дава началото на нов живот.Маите и ацтеките са вярвали, че числото 13 е свято. В тяхната митология небето се състояло от 13 сфери, в календара им в седмицата имало 13 дни.В древния Египет 13 символизирало благосклонността на боговете.

Първият пилот пресякъл Атлантическия океан Чарлз Линберг е всъщност 13-ият пилот, който успява да се справи с това предизвикателство. 12 опити преди него завършвали с неуспех.

Френският режисьор Клод Льолуш, за да докаже, че в числото 13 няма нищо зловещо или магическо, всички свои филми започвал да снима на 13 число, а киностудията си нарекъл Филм 13.

От чисто нумерологична гледна точка 13 се състои от две цифри - 1 означава началото, а 3 - съвършенството, съвършеният ред и цялото значение на числото 13 е да провокира към ново и промяна. В Таро, както и в Кабала, число 13 символизира смъртта, но не онази физическата, а тази - израз на духовната промяна и трансформация, отбелязва e-lina. Числото 13 притежава огромна сила и власт, манипулира и издига онзи, който успее да го овладее. В противен случай носи унищожение. Разчиства терена, за да положи основите на нещо солидно и здраво.