ФЕЙК НЮЗ в действие: 17-годишната холандка не е евтаназирана

Новини
14:04 - 06 Юни 2019
3183
ФЕЙК НЮЗ в действие: 17-годишната холандка не е евтаназирана

17-годишната холандка Ноа Потховен, за която медии от калибъра на "Вашингтон пост" и "Гардиън" съобщиха, че е била  евтаназирана в клиника заради тежка депресия и анорексия, всъщност е починала у дома си, след като доброволно е отказала да се храни и да пие течности, обявиха властите в Ниската земя.

Няма доказателства, че смъртта й е била подпомогната. Момичето наистина е подавало молба за евтаназия до местното здравно министерство, но тя е била категорично отхвърлена. Ноа Потховен, която от няколко години е била лекувана в многобройни институции заради психическите травми от изнасилване в детството, е правила множество предишни опити да се самоубие. Момичето мира в дома на родителите си в Арнем на 2 юни.

Медиите от Австралия до Великобритания и от САЩ до Индия описваха случая като „легална евтаназия“, извършена в холандска клиника, а името на момичето бе многократно споменавано в хиляди постове в социалните мрежи. Вероятно обаче става въпрос за типичен "фейк нюз", твърнал от руски източници. Няма никакви доказателства, че случаят е свързан с евтаназия или асистирано самоубийство, като и двете са законни в Холандия при строги условия.

Клиниката "Край на живота" в Хага, с която Ноа се свърза през 2017 г., заяви в сряда, че не може да коментира пациенти, с което даде храна на конспираторите и платените тролове.