ФИФА няма да наказва Германия

Футбол
12:16 - 24 Ноември 2022
1563
ФИФА няма да наказва Германия

Футболистите на Германия няма да подлежат на санкции от ФИФА, след като преместиха протеста на следващо ниво, като покриха устите си по време на отборната снимка преди мача си с Япония, съобщи агенция ДПА.

Този жест маркира още един ден на напрежение между седемте европейски нации, които подкрепят кампанията OneLove и ФИФА.

От Английската Футболна асоциация (ФА) отказаха да коментират дали англичаните ще повторят жеста на германците преди мача им с тима на САЩ м петък, докато изпълнителният директор на Футболната асоциация на Уелс Ноел Мууни каза, че е "ядосан" от поведението на ФИФА.

На Англия и Уелс им е било казано преди дебютните им мачове в понеделник, че ще има спортни наказания за тях, ако капитаните Хари Кейн и Гарет Бейл носят капитанска лента с цветовете на дъгата.

Мууни каза пред ITV: "Месеци наред ФИФА знаеше, че ще носим лентата OneLove и да направят това е много евтино и низко, ако трябва да бъда откровен. Разочаровани сме от това поведение".

"Изключително ядосани сме за това, показахме на ФИФА колко гневни сме от това решение. Смятаме, че то беше ужасно. Не сме се предали, но трябваше да се съобразим със спортните наказания", допълни той.

"Бяхме заявили, че ще приемем глоби, ще приемем всякакви санкции, но когато в последния момент се оказа, че ще има спортни наказания, които могат да попречат на нашите футболисти да играят, това беше съвсем различно. Беше направено много късно", каза още Мууни.

Кампанията OneLove започна през септември и трябва да продължи година, като особено символична трябваше да бъде по време на Световното първенство в Катар, страна, в която сексуалните отношения между хора от еднакъв пол за криминализирани.

Новинарската Агенция ПА е разбрала, че адвокати на групата вече проучват правилата и дали наказанията, с които заплашна свметовната футболна централа, са законни.

Изпълнителният директор на Датската футболна асоциация Якоб Йенсен потвърди, че са проучвани законовите правила, но че групата не може веднага да сезира Арбитражния спортен съд.

Говорейки за жеста с "покритите усти", селекционерът на Германия Ханзи Флик каза: "Това беше знак, съобщение, което искахме да предадем. Искахме да покажем, че ФИФА ни заглушава". Жестът на германците може да докара дисциплинарни наказания според Член 11 на Дисциплинарния правилник. В него се казва, че "всеки, който използва спортни събития за демонстрация от неспортно естество", може да бъде наказан.

От ФИФА вече коментираха това, което направи тимът на Германия, но дадоха да се разбере, че няма да има дисциплинарни наказания.

В туит на Германската федерация се казва: "Искахме за използваме лентата на капитана, за да застанем зад ценности, които изповядва германският национален отбор: различия и взаимно уважение. Заедно с другите нации искахме гласът ни да бъде чут. Това не са политически изяви - човешките права не подлежат на обсъждане. Това трябва да се приема за даденост, но все още не е така. Ето защо това послание е толкова важно за нас. Да ни забранят носенето на лентата е като да ни лишат от правото на глас. Ние отстояваме позицията си".

Име вероятност жестът на Германия да остане единичен случай. Швейцария също е част от кампанията OneLove, но капитанът й Гранит Джака показа, че отборът му няма да направи подобен протест преди мача с Камерун в четвъртък.