Фики заминал за Германия с обувки на висок ток в багажа, за да репетира за "Капките"

През ключалката
22:15 - 23 Май 2020
3225
Фики заминал за Германия с обувки на висок ток в багажа, за да репетира за "Капките"

"Фики, горд съм с теб! Сбъдна моя мечта. Продължавай да покоряваш нови върхове – ти го заслужаваш!”, това били първите думи, които Тони Стораро казал на сина си веднага след като слязъл от сцената на “Като две капки вода” като победител. А конкуренцията му никак не беше малка. На финала се изправи пред Маги Джанаварова, Дара и Джей Джей.

Зрителския вот спечели с образа на Лайнъл Ричи. Фики знаел, че неговият финес, лекотата и емоцията, с която пее, ще бъдат предизвикателство. Въпреки това смело се впуснал в него. “Лайнъл Ричи е изпълнител, когото слушам от много години и може би и затова го избрах - усещам гласа му много близък до мен и до моето чувство на пеене”, разказва Фики.

Парчето Hello от репертоара на световната звезда, което изпълни, има специално значение за него. “Мисля, че това е една много достойна песен и именно тя ми донесе успех  
да бъда един от петимата избрани младежи от България за 110-членния хор Youth Music Voices за откриването на олимпиадата в Лондон през 2012 година”, спомня си с усмивка Фики.

Но не само той слезе от сцената с награда. На баща му Тони Стораро бе връчена приз – грамота “Баща на годината”, при това съвсем заслужено. “Исках съвети от него и му благодаря за тях. Той е уникален музикант с голям опит и винаги ми е давал правилната насока. Оценявам какво богатство е, че имам такъв страхотен професионалист до мен – да може да вижда всеки един детайл. Когато му връчиха грамотата, каза, че се чувства много горд, беше адски развълнуван и безкрайно щастлив”, казва Фикрет - това е истинското му име.

За него е много важно, че именно той го е направил щастлив, защото на Тони Стораро дължи доброто си възпитание, което не остана незабелязано както от журито, така и от зрителите. “Когато аз растях, баща ми вече беше популярен и аз “попивах” неговото държание – звезда само на сцената, извън нея истински човек с еднакво, земно отношение към всички. Винаги съм гледал от него и от най-близките ми хора как да се държа. И винаги съм се старал да оценявам самия човек, независимо от произхода му, положението му в обществото, религията му, никога да не говоря за човек, когото не познавам, винаги да уважавам по-големите от мен и и всички хора като цяло. Вярвам, че ако го има уважението между нас, светът ще стане по-добро място за живеене и всички ще бъдем по-щастливи”, казва с усмивка Фики и с надежда, че някой ден това ще стане.

По време на извънредното положение спазвал строгите правила за самоизолация. Излизал от вкъщи само за да отиде до магазина или за репетиция на “Капките”. Там вземали изключителни мерки, за да са сигурни, че няма да позволят заразата да плъзне около участниците и екипа. “Мереха ни температурата всеки път, когато отивахме за репетиция или за лайф, всички носехме ръкавици, маски, достъпът на външни лица беше ограничен... Зад “Като две капки вода” стои страхотен екип, който се справи и с това предизвикателство. Но и извън пандемията относно работата - тези хора следят всеки един детайл около предаването. Нямам думи за организацията - бяха като орли, които бдят над нас, и им благодаря за цялото това преживяване!”, обяснява Фики.

През двете седмици от първия регистриран с коронавирус в България той все още имал участия. “Дори трябваше да пътувам до Германия и си носех токчетата на Дженифър Лопес с мен, за да мога да репетирам в хотела походка, танци на токчета. После, когато ни затвориха вкъщи, стоях пред огледалото с дистанционното, докато изчистя всеки детайл – малко се върнах в детството, така правех и като дете”, казва със смях Фикрет.

През последните месеци вкъщи основно композира на пиано. “И разбира се, се старая да прекарвам достатъчно време със семейството ми, със сина ми, който има нужда от мен”, казва певецът. Детето му вече е на 2 годинки. 
То носи името на дядо си – Тунчер и вече проявява музикалните си заложби, които сякаш се предават по наследство в рода на Стораро. Братът на Фики - Емрах, също е певец.

Двамата, както и Тони Стораро, са попфолк изпълнители, което като че ли накара хората да мислят, че Фики няма да се справи толкова добре в имитацията на световни звезди. Още в първия лайф обаче той опроверга всеки, който мисли така, с образа на Стиви Уондър. “Смятам, че има много добри попфолк изпълнители, на първо място, защото голям процент от тях са завършили музикални училища, имат образование, пеят народна музика, която е изключително трудна за изпълнение. Много се радвам, че аз като представител на нашия бранш успях да променя мнението на много хора, и им благодаря за тази искреност и че бяха толкова реални в коментарите си. Ако мога да перифразирам една българска поговорка, бих казал, че моят случай в “Капките” беше “По жанра посрещат,
по гласа изпращат”, казва Фикрет.

Той попада в групата на най-засегнатите от пандемията в професионален план. “Смятам, че в този момент всички колеги сме се застопорили на едно място и чакаме зелена светлина, за да можем отново да работим. Хората в областта на изкуството имаме нужда от работа, от ангажименти, защото това е нашият живот. В един момент, когато това нещо спря, се почувствахме като в дупка. Мисля, че държавата трябва да мисли повече за артистите – за актьорите, за певците...”, допълва Фики.