ФИЛЕ МИНЬОН - нежните пържоли като изящни медальони (основна рецепта)
Обичате хубавото и добре приготвено месо? Тогава няма начин да не сте чували, а и похапвали, филе миньон.
В кулинарното изкуство терминът филе се използва за обезкостено, нарязано месо, обикновено с високо качество и нежна текстура. Като добавим и миньон, веднага идва асоциацията за нещо малко. Да, точно това означава, от френски разбира се, филе миньон - малка обезкостена говежда/телешка пържола, изрязана от най-предната част на говеждото/телешкото бонфиле.
Миньонът естествено си има специфика точно в разфасоването. Телешкото бонфиле е дълъг мускул във формата на молив, разположен по продължение на вътрешната част на гръбначния стълб на животното. Пържолите - медальони, които се изрязват от острието на бонфилето, се наричат филе миньон. А за пълна яснота уточняваме, че у нас точно тази част я наричаме рибица.
Френската дума mignon пък се отнася за нещо малко и изящно. Точно като малките пържолки, изрязани от заострената част на филето – нежни и много вкусни. Най-често приготвянето на миньончетата се комбинира с тънки лентички бекон – пресен или пушен.
Оригиналното филе миньон е от говеждо/телешко месо, но начинът на приготвяне може да се приложи и на свинско бонфиле за тези които го предпочитат.
Представяме и чудесна рецепта на филе миньон с картофки и зелен фасул.
ФИЛЕ МИНЬОН – ПРИГОТВЯНЕТО НА МЕСОТО
Продукти
4 медальона говеждо/телешко месо по около 80 г
2 с.л. зехтин или олио
4 тънки филийки пушен бекон
сол и черен пипер
Приготвяне
Подсушеното месо се намазва със зехтин или олио. Подправя се със сол и черен пипер.
Всеки медальон се завива с филийка бекон. Завързва се с кухненски конец или се закопчава с клечки за зъби.
Загрява се зехтинът или олиото и опакованите филета се запържват от едната страна 3-4 мин. до кафяво.
Обръщат се и се изпържват и от другата страна по същия начин.
Завъртат се и отстрани и също се запържват отвсякъде 3-4 мин.
Допичат се в загрята фурна на 200 градуса до желаната степен на изпичане – от 4 до 10 мин.
Маха се кухненският конец или клечките за зъби.