Филипините забраниха на двама сенатори от САЩ да влизат

Ходът на Дутерте идва, след като Сенатът на Щатите одобри бюджета за 2020 г.

Свят
16:13 - 27 Декември 2019
1184
Филипините забраниха на двама сенатори от САЩ да влизат

Властите във Филипините са наложили забрана на двама американски сенатори да посещават страната и ще въведат по-строги ограничения за влизане в страната на гражданите на САЩ, ако Вашингтон наложи санкции заради задържането на известен критик на правителството. Това обяви говорителят на филипинския президент, цитиран от "Ройтерс".

Президентът Родриго Дутерте ще наложи изискването гражданите на САЩ да получават визи, ако на който и да е от филипинските държавни служители, участвали в ареста на сенатор Лейла де Лима, му бъде отказано влизане в САЩ, както поискаха американските сенатори Ричард Дърбън и Патрик Лихи.

Ходът на Дутерте идва, след като Сенатът на САЩ одобри бюджета за 2020 г., който съдържа разпоредба, приета от сенаторите срещу всеки, който е участвал в задържането на Де Лима, срещу която бяха повдигнати обвинения, свързани с наркотици в началото на 2017 г., след като проведе разследване за масовите убийства, извършени по време на придобилите известност крути мерки на Дутерте срещу наркотиците.

"Няма да стоим безучастно, ако те продължат да се намесват в нашите процеси като суверенна държава", подчерта говорителят на президента Салвадор Панело по време на редовна пресконференция.

Филипините предоставят безвизов достъп до 30 дни за американските граждани, като 792 000 от тях са посетили страната през първите девет месеца на 2019 г., което е близо 13% от пристигащите чуждестранни граждани, показват данни на правителството.

По думите на Панело ограниченията за пътуване заради задържането на Лейла де Лима са глупост, тъй като тя не била арестувана погрешно, а е задържана в очакване на съдебен процес за престъпления.

Дутерте не крие пренебрежението си към САЩ и това, което смята за тяхно лицемерие и намеса, въпреки че признава, че повечето филипинци и неговите военни имат голямо уважение към бившия колониален господар на страната им.

САЩ са най-големият съюзник на Филипините по отношение на отбраната и техен основен източник на западно влияние. Милиони филипинци имат роднини, които са граждани на САЩ.