Филм представя изработката на автентичен чипровски килим

Предвидени са интервюта с местните носители, с директори на институции, които поддържат елемента и занаята

Култура
12:31 - 02 Септември 2019
6420
Филм представя изработката на автентичен чипровски килим

Традицията на килимарството ще бъде пресъздадена във филм. Снимките вече започнаха в Чипровци. Инициативата е на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Българската национална телевизия, предаде БНР.

Целта е да бъдат създадени кратки филми от поредицата "Живи наследства".

Тази година ще бъдат заснети общо 6 филма, които ще представят вписаните в представителната листа на ЮНЕСКО елементи на нематериалното културно наследство, един от които е традицията на производство на чипровски килими. Начинът на препредаване, на изработване, всички техники, които се използват, ще бъдат отразени във филма с цел да се представи по - възможно най - автентичен начин чипровският килим.

Предвидени са интервюта с местните носители, с директори на институции, които поддържат елемента и занаята. Една от главните идеи е да се подчертае важността на нематериалното културно наследство и колко крехко е то. Това сподели Надежда Илиева от организаторите.

Припомняме, че в представителната листа на елементите на нематериалното културно наследство са включени още пет елемента - Бистришките баби, нестинарството, народният празник "Сурва" и културните практики, свързани с 1 март. Излъчването на филмите за "Живите наследства" започва от 2 септември по БНТ.