Финал: СГС оправда проф. Асена Сербезова за всяване на паника

Актуални новини
18:06 - 04 Август 2021
1481
Финал: СГС оправда проф. Асена Сербезова за всяване на паника

Софийският градски съд (СГС) окончателно оправда шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението за всяване на паника по време на пандемията от коронавирус.

Според съдебния състав, а и според прокуратурата, която се отказа да поддържа обвинението, с думите си в две интервюта тя не е всявала паника, а е предупреждавала за евентуална опасност от недостиг на лекарства и е била полезна на обществото, съобщава lex.bg.

СГС приема, че изказванията на шефката на Българския фармацевтичен съюз не представляват заблуждаващи знаци за тревога, каквото бе обвинението на прокуратурата. В решението си магистратите обясняват, че знак за тревога би била конкретна информация за осъществено събитие, което се отразява неблагоприятно и би довело до смут и безпокойство в неопределен брой хора, а така би засегнало общественото спокойствие и ред. Тази информация за опасност трябва да е конкретна, да съдържа твърдения за случили се в действителност събития, а не съждения и оценки, допълват от съда.

Преценката на съда за изказванията на Сербезова е, че в тях тя е представила общодостъпни данни за недостиг на лекарства, които са били верни.

В съдебното решение се посочва и че тя е споделила публично информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза впоследствие е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на здравеопазването е наложена забрана за износ на лекарства именно във връзка с недопускане недостига им в страната.

Магистратите отбелязват, че Сербезова не само не е извършила престъпление, а с изказванията си е довела до информираност и обществена дискусия по значим проблем, което означава, че поведението ѝ е полезно в едно демократично общество.

На 22 март състав на Софийския районен съд оправда на първа инстанция председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства, е всявала неоснователно паника и тревога в обществото.

През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

Месеци по-късно, на 14 септември, Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.

На 27 октомври м.г. прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.

Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.