Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Излизаме от кризата след 6 месеца

У нас
18:30 - 31 Декември 2020
5588
Финансистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Излизаме от кризата след 6 месеца

Заради проблемите със смъртността и намаляващото трудоспособно население в България очаквам бавно и трудно възстановяване на икономиката на страната ни. Тежките политически и икономически зависимости не позволяват на експертността да работи безпристрастно и това е основната пречка за неосъществяването на реформите в България. Това обясни пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов.
 
"Но качествена промяна на демографските тенденции в България в сравнително кратък срок може да се случи само ако държавата вложи значителен ресурс в една нова икономическа политика. Важен е резултатът от добавената стойност на собствената ни работеща икономика, базирана на знанието и основана на вътрешно търсене и потребление. Икономическият растеж е необходимото условие за постигане на основната цел, която трябва да си поставим - повишваване на жизнения стандарт и доходите на българските граждани. Именно нуждата от нов икономически подход в България е другата причина, която прави подобна политика крайно необходима в кратки срокове. Ние до голяма степен можем да си помогнем сами, преди да ни помогнат външните фактори", убеден е експертът. 
 
"Сред ползите от такава политика ще са намаляване на сивата икономика и корупцията, решаване на проблема с безработицата и висок ръст в икономиката съчетан с приток на инвестиции", допълни финансистът.

"Като макроикономически очаквания за следващата 2021 г. бих могъл да прогнозирам, че ще имаме сравнително нисък ръст на БВП. Реалистично е да очакваме едно възстановяване да започне през второто полугодие на следващата година както на страните от Еврозоната, така и на България, като съответно износът ни да се възстанови. Също и малко да се подобрят инвестициите, тъй като очакванията ни са за немного инвестиции през следващите години. Освен това, да се оживи значително повече и вътрешното търсене и потребление", посочи  Гълъбинов. 

Той съветва България да търси своето място в глобалния свят и глобалната икономика, отчитайки опита и предизвикателствата, пред които ни изправя пандемията и икономическата криза.