Финансов колапс: Дупката в НХА е над 600 бона

Преподаватели изчислили, че дефицитът реално гони 1 милион лева

Култура
14:10 - 19 Декември 2019
4907
Финансов колапс: Дупката в НХА е над 600 бона

600 000 лв. е дефицитът в Националната художествена академия (НХА). Това призна ректорът в оставка проф. Николай Драчев на заключителната си пресконференция при откриването на новото крило на ВУЗ-а. 

Става въпрос за средства за заплати, за ток, вода, парно, както и за неотложени плащания по договори в последните няколко години. Миналата седмица той подаде оставка след протест на над 200 преподаватели и студенти заради забавени възнаграждения и стипендии за ноември и декември.

Новият ректор трябва да бъде избран на 15 януари. Дотогава Академията ще бъде управлявана от настоящия заместник-ректор доц. Бойка Доневска.

Че НХА е във финансов колапс се говори от началото на годината, а неофициалната информация е за дупка не от 600, а от цели 800 бона. Проф. Драчев твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите за заплати са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства. Един от кандидатите за поста ректор на Академията - скулпторът проф. Велислав Минеков коментира: "би било чудесно да управляваш фалирало предприятие”. По думите обаче отговорност за състоянието на Академията носи Министерството на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. „Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие”, заяви Минеков, който е един от най-известните критици на властта и най-вече на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Днес на въпрос защо е пренасочвал пари от неприкосновеното перо за заплати към това за строителство, проф. Драчев заяви, че то не било съвсем неприкосновено. Такива били само средствата за заплати и за художествено-творческа дейност. По думите му ако той не е покривал всички необходими и неотложни плащани за ремонти, то учебният процес в НХА тази година е трябвало да спре.

И отново настоя държавата да се намеси и да гарантира увеличение на субсидията за Академията. Вълчев обаче контрира скулптора, като заяви, че неговото ведомство и държавата нямали нищо общо с финансовите проблеми на ВУЗ-а.