Финландският омбудсман разкритикува затварянето на границата с Русия

ЕС
09:26 - 25 Ноември 2023
2774
Финландският омбудсман разкритикува затварянето на границата с Русия

Затварянето на множество гранични пунктове от Русия към Финландия представлява заплаха за правото на убежище, заяви финландският омбудсман по въпросите на недискриминацията, след като граничните власти затвори седем пункта по границата, предаде ДПА.

Фактът, че Финландия разрешава влизането само през граничния пункт "Рая-Йосепи", разположен далеч на север в рамките на полярния кръг, представлява нарушение на забраната за връщане (принудително връщане в страна, в която има опасност), заяви Кристина Стенман в изявление. Това противоречи и на забраната за колективно експулсиране, добави тя.

Двата принципа са основополагащи както според финландското, така и според законодателството на Евопейския съюз, уточни Стенман. Финландия е обвързана с международни споразумения и граничната охрана трябва да гарантира, че "лицата, които се нуждаят от закрила, могат да влязат във Финландия", каза тя.

През последните седмици граничните служители са забелязали рязко увеличаване на броя на мигрантите без документи, влизащи от Русия. Повечето от тях са от Близкия изток. Правителството обвинява Русия, че организира незаконното пресичане на границата. Миналата седмица Хелзинки обяви затварянето на четири пропускателни пункта в южната част на страната, а вчера - на още три на север, отбелязва ДПА.

Прелезът за железопътен трафик при Вайникала остава отворен, но само за по четири часа на ден. Една от телевизиите в страната съобщи, че там са се появили трима мъже от Йемен, единият от които е подал молба за убежище. Членове на правителството се противопоставиха на затварянето, като сред тях бе официален представител на министерството на правосъдието, който отхвърли мерките като твърде радикални. Впоследствие те са били преразгледани, уточни финландската медия.