Фино накълцано и нежно изпечено с Lupa.bg

Кухня
07:18 - 27 Март 2021
3045
Фино накълцано и нежно изпечено с Lupa.bg

Фино накълцано или смляно месо и нежно изпечено. Винаги е времето да се посрещат гости или да се подреди по-празнична домашна трапеза с печено от кайма. Ефектните печива от смлени меса, особено с плънка, са идеални и за празник и за делник. Не е без значение, че се приготвя лесно и бързо.

За каймата си знаете, но да повторим – готви се и се яде в деня на смилането или на изваждане от фризера, ако е вече смляна и дълбоко замразена. Заради рехавата си структура, мляното месо е особено податливо на бактерии.

Най-добрата кайма е смес от говеждо/телешко и свинско, като най-подходящи за мелене са плешка и врат. Най-доброто съотношение на смес мляното месо е 1: 1. По-високото съдържание на мазнини в свинското месо прави печеното сочно, а говеждото се грижи за интензивен вкус и повече плътност.

Печеното мляно става особено сочно чрез опаковане в бекон или чрез обилно мазане с масло. Така се предпазва от изсушаване. Каймата поема буквално всичко – лук суров или задушен, чесън, горчица, магданоз, чубрица и/или други билки, черен пипер, индийско орехче, кимион, къри, канела, червен пипер. Но и свежа чушка, ядки – перфектни са кедровите, семки, каперси, маслини, сушени домати, гъби, сирена и т.н.

Предлагаме 2 рецепти за ефектно и като форма, и като съдържание мляно печено месо. За вкуса сме сигурни.

Умни кухненски съвети

·       За да се получи хрупкава коричка, мляното печено може да се поръси с галета, преди да се постави във фурната.

·       Месото може да бъде запълнено с многобройни съставки. Но не се завива твърде плътно след пълненето. Поставя се с шева надолу в тавата, в противен случай ще се спука по време на готвенето.

·       Няма значение дали се готви в тава или във форма за печене - въпрос на избор. Но е по-лесно във форма, заради запазването на формата, разбира се.

·       Печеното мляно е чудесно и на следващия ден и то студено.

·       Ако е приготвено твърде много, лесно може да бъде замразено – цяло или нарязано на порции.