Фон дер Лайен обеща подкрепа за Африка

Председателката на ЕК е на посещение в Етиопия с 20-членна делегация

Свят
13:33 - 27 Февруари 2020
278
Фон дер Лайен обеща подкрепа за Африка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща днес на Африканския съюз подкрепа за решаване на конфликтите в Африка, включително в Либия, предаде ДПА.

"Ние сме на ваша страна, защото това е от изключително значение за развитието на континента", заяви Фон дер Лайен по време на визита в централата на АС в етиопската столица Адис Абеба. Тя посочи, че конфликтът в Либия е добър пример за това колко успешно ЕС и АС могат да сътрудничат за намиране на решения на конфликтите.

В същото време, отбеляза председателят на ЕК, Либия е добър пример и за това колко трудно е да бъдат реализирани тези решения. Фон дер Лайен направи този коментар в отговор на предупреждението на АС, че продължаващият конфликт в Либия, избухнал през 2001 г. след падането на президента Муамар Кадафи, може да дестабилизира Африка, отбелязва агенцията.

Председателката на ЕК е на посещение в Етиопия с 20-членна делегация, включваща върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, уточни БТА.