Фон дер Лайен: Северна Македония трябва да направи решителна крачка

В Скопие вече десет дни опозицията организира масови протести

ЕС
14:07 - 14 Юли 2022
2569
Фон дер Лайен: Северна Македония трябва да направи решителна крачка

Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред, е съобщението, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати днес чрез "Туитър" след пристигането си в Скопие. Тя беше посрещната на летището в Скопие от министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, след което двамата проведоха кратка среща. 

Според програмата тя трябва да се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и председателя на парламента Талат Джафери, след което ще направи изказване пред депутатите, информира скопското електронно издание "360 степени".

"Радвам се, че днес съм в Скопие. Северна Македония е истински и надежден партньор. Хората от РСМ показаха своята привързаност към европейските ценности. Те заслужават да видят как страната им напредва към членство. Сега зависи от РСМ да направи решителната крачка напред," написа в Туитър Фон дер Лайен.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в самото начало на посещението си в Скопие, предаде "Макфакс"

"Това посещение идва в точния момент, в самия край на широкия процес на консултации по предложението на френското председателство и ние считаме Вашето обръщение към Парламента днес за значителен принос към този процес и подкрепа за продължаването на нашата европейска интеграция", каза Османи, като припомни, че за втори път в македонската история председател на Европейската комисия ще се обърне към парламента.

Първият път това направи Романо Проди, в самото начало на евроинтеграцията на страната, по повод подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, а сега Фон дер Лайен в самото начало на преговорите, като последен етап преди пълноправното членство в съюз, напомнят от кабинета на Османи.

Като изрази благодарност за посещението, Османи подчерта, че Европейската комисия винаги е била доказан партньор по пътя на европейската интеграция на страната, като стриктно и обективно анализира ситуацията и постигнатия напредък, отразен в докладите за напредъка на държавата. Тази подкрепа ще продължи с официалното откриване на преговорите за присъединяване , заяви Османи.

Междувремнно в Скопие вече десет дни опозицията организира масови протести срещу т. нар. френско предложение, като според протестиращите то застрашава национаната идентичност на Северна Македония и ще доведе до "българизация" на страната.

Протестите се провеждат всеки ден от 19 часа, с изключение на петък, когато недоволството беше изразено чрез блокади в Скопие и на главните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

За днес протест е насрочен пред сградата на парламента от 12 часа местно време (13 часа българско време). Там протестиращите са разпънали палатков лагер, а полицията е отцепила напълно района.

Преди два дни Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония подкрепи единодушно френското предложение за започване на преговори на страната за членство в Европейския съюз.