Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

Актуални новини
16:10 - 12 Януари 2024
1737
Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

За 54-и път Световния икономически форум събра делегати от различни страни в швейцарския ски курорт Давос. Те са изправени пред много глобални предизвикателства, сред които: усложнение на военните конфликти, влошаване на изменението на климата, слаба световна икономика, страхове от изкуствения интелект, както и атаки срещу търговски кораби в Червено море, съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA).

В своя доклад организаторите на срещата акцентираха върху дезинформацията.

В документа на форума се отбелязва, че потенциалното въздействие върху изборите в световен мащаб през следващите две години е значително и съществува риск от поставяне под въпрос на легитимността на избраните правителства.

Това може да застраши демократичните процеси, да доведе до по-нататъшна социална поляризация, бунтове, стачки и дори вътрешнодържавно насилие.

Сред присъстващите в Давос са израелският президент Исак Херцог, украинският президент Володимир Зеленски, китайският премиер Ли Цян и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Заедно с политическите лидери ще бъдат и стотици от най-влиятелните изпълнителни директори в света. Критиците казват, че тяхното богатство се е увеличило, докато милиарди стават все по-бедни. Организаторите на срещата на върха посочват, че е жизненоважно да се съберат политическите лидери и представителите на големия бизнес, за да намерят решения на безбройните световни предизвикателства.