Франция е обхваната от невиждана суша

Свят
19:35 - 05 Август 2022
2830
Франция е обхваната от невиждана суша

Франция преживява най-тежката суша, регистрирана някога досега в страната, предупреди министър-председателка Елизабет Борн и обяви създаването на правителствен кризисен щаб, предаде Асошиейтед прес. Борн каза, че много райони във Франция се намират в невиждана досега ситуация на фона на третата гореща вълна в страната за това лято.

"Изключителната суша, на която сме свидетели в момента, лишава от вода много общини и е трагедия за нашите земеделци, нашите екосистеми и биоразнообразие", се казва в изявление на Борн.

Според прогнозите горещините, които ускоряват изпаряването на водата и увеличават нуждите от вода, може да продължат през следващите 15 дни, което ще усложни допълнително ситуацията, допълва още Борн.

Правителственият кризисен щаб ще отговаря за наблюдението на ситуацията в най-тежко засегнатите райони и ще координира взимането на необходимите мерки, включително доставяне на вода на места, където това се налага.

Освен това щабът ще наблюдава влиянието, което сушата оказва на производството на енергия във Франция, транспортната ѝ инфраструктура и земеделието.

Сушата в страната може да принуди френския енергиен гигант Е Де Еф да намали производството на енергия от ядрени централи, тъй като те използват вода от близките реки за охлаждане на реакторите си.

Френският министър на екологичния преход и териториалната кохезия Кристоф Бешу обяви по време на посещение в Югоизточна Франция, че повече от сто общини вече не са в състояние да осигурят питейна вода и имат нужда от снабдяване с водоноски.

"Колкото повече се влошава ситуацията, толкова повече питейната вода ще става приоритет пред другите нужди", заяви Бешу.

Във Франция в момента 93 от общо 96 департамента имат въведени ограничения за използването на водата, като 62 от тях, или две трети от страната, са в кризисно положение, припомня Франс прес. Това най-високо ниво на тревога забранява поливането на дворове, миенето на автомобили и напояването на културите, както и пълненето на водоеми.

Тази година година изминалият юли се превърна във втория най-сух месец, регистриран някога във Франция, след март 1961 г., заради 84% по-малко валежи спрямо нормалните количества за месеца, отчетени в периода 1991 г. - 2020 г.