Франция и ОАЕ подписаха сделка за 80 изтребителя "Рафал"

Поръчката е най-голямата досега в международен план за този самолет

ЕС
11:38 - 03 Декември 2021
1828
Франция и ОАЕ подписаха сделка за 80 изтребителя "Рафал"

Обединените арабски емирства (ОАЕ) се договориха с Франция да закупят 80 френски изтребителя Rafale ("Рафал"), най-голямата международна поръчка, правена някога за военните самолети.

Това обявиха официални лица по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон в емирствата, информира "Франс прес".

ОАЕ, един от най-големите клиенти на френската отбранителна индустрия, също така са се съгласили да закупят 12 военнотранспортни хеликоптера Caracal, се уточнява в изявление на френското президентство.

"Това е резултат от стратегическото партньорство между двете страни, консолидиращо капацитета им да действат заедно за тяхната автономия и сигурност", се казва в изявлението.

Поръчката на Рафал е най-голямата в международен план за самолета, откакто влезе в експлоатация през 2004 г.

Споразумението беше подписано от генералния директор на Dassault Aviation Ерик Трапие, докато Макрон проведе разговори с престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед в първия ден от посещението си в Персийския залив.

Купувайки самолети Рафал, построени от Dassault Aviation, ОАЕ следват примера на съперника в Персийския залив Катар, който закупи 36 от самолета, и Египет, който поръча 24 през 2015 г. и 30 по-рано тази година.