Франция и САЩ подписват за съвместна работа на Луната

Новини
21:25 - 07 Юни 2022
1552
Франция и САЩ подписват за съвместна работа на Луната

Властите във Франция ще подпишат водено от САЩ многостранно споразумение, което има за цел да контролира действията на страните в Космоса и на Луната.

Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници. 

Подписването от Франция на пакта, наречен "Споразумението Артемида", ще отбележи едно от най-значимите одобрения досега за усилията на Вашингтон да оформи международни правни норми и стандарти за изследване на лунната повърхност.

Говорител на френската космическа агенция не е отговорил веднага на искане за коментар. Говорителка на НАСА, която ръководи изготвянето на "Споразумението Артемида", не е изпратил имейл с искане за коментар.

Френските служители във вторник вечерта ще подпишат споразуменията по време на тържество в резиденцията на френския посланик във Вашингтон, окръг Колумбия. То е по повод 60-та годишнина на френската космическа агенция.

Страната ще стане 20-та, която подписа пакта от 2020 г.,  замислен от администрацията на експрезидента Доналд Тръмп като дипломатическо звено на водещата програма на НАСА за изследване на космоса, Artemis. Тази програма има за цел да върне хората на повърхността на Луната до 2025 г. с помощта на съюзници на САЩ и частни компании.

Споразуменията, изградени главно върху по-широки принципи в знаковия Договор за космоса от 1967 г., включват принципи, предназначени да насърчават мирното използване на космоса, от установяване на "зони за безопасност" около бъдещи лунни бази до споделяне на научни данни с други страни.

Обединеното кралство, Япония и Канада са други ключови държави, които преди това са подписали споразуменията, като Франция ще стане седмата европейска държава. Последният подписал миналия месец беше Колумбия, една от шепата подписали споразумението, които разглеждат споразуменията като стимул за развитие на собствените си космически възможности.

Китай, който не е подписал споразуменията Артемида, планира своя собствена програма за изследване на луната, която шефът на НАСА Бил Нелсън и други представители на САЩ виждат като съперник на програмата Артемида. Русия, дългогодишният партньор на американската космическа агенция на Международната космическа станция, планира да работи с Пекин по неговата лунна програма вместо по "Програмата Артемида".