Франция сравни енергийната криза с петролния шок от 1973 г.

ЕС
12:47 - 27 Януари 2022
2445
Франция сравни енергийната криза с петролния шок от 1973 г.

Френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер сравни енергийната криза в Европа с петролния шок от 1973 г. и заяви, че се изискват извънредни мерки за смекчаване на последиците от нея. Това предаде Политико.

"Днес всяка страна в Европа е изправена пред енергийна криза, която е най-сериозната от десетилетия насам", заяви льо Мер на телефонен брифинг за пресата. "Реакцията и отговорността на правителството е да действа, да вземе решение и да използва всички лостове, с които разполага, за да притъпи този шок, защото в противен случай социалните последици за френските потребители и икономическите последици за бизнеса ще бъдат значителни", допълни той.

Думите му бяха последвани от пламенна защита от страна на Министерството на финансите на решението на френското правителство да принуди контролираната от държавата енергийна компания EDF да продава повече ядрена електроенергия на конкурентни доставчици на фиксирана ниска цена.

В сряда служителите на EDF обявиха стачка, като в отворено писмо до льо Мер нарекоха мярката "неприемливо отслабване на EDF".

Миналата седмица главният изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви заяви, че решението е "истински шок" и че ще изтрие 8 млрд. евро от приходите на задлъжнялата компания през 2022 г.

Комисията за енергийно регулиране във Франция ще гарантира, че конкурентите на EDF ще прехвърлят по-ниските цени на потребителите, вместо да прибират печалбите, твърдят властите, като добавят, че мярката е съгласувана с Европейската комисия.