Французите не щат да бачкат - заплатите лоши, социалните - супер

На черно има бол и скъпоплатена работа

Любопитно
15:13 - 26 Октомври 2022
2255
Французите не щат да бачкат - заплатите лоши, социалните - супер

За французите качеството на живота е по-важно от кариерата, защото заплатите са лоши, атмосферата във фирмите - непоносима, а социалните грижи - превъзходни. Затова много от тях направо се отучиха да работят.

Водопроводчик да си в днешна Франция: идваш, когато решиш, но си винаги добре дошъл. Работиш сам, по възможност на черно, а работа - колкото щеш. Малко силикон тук и там и хоп – сметката е готова. Тази професия отразява като в огледало абсурдните ефекти от френското трудово право, пише в обширна публикация германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитирана от "Дойче веле". Неслучайно французите се шегуват, че водопроводчикът си има кокошка, която му снася "златни яйца".

Проблемът обаче е в това, че никой във Франция вече не иска да бъде водопроводчик, нито зидар, готвач, келнер, лозар или шофьор на автобус. Медицинските сестри често остават в професията само по 3-4 години, а като учители нерядко работят хора, които изобщо не са учили за това. Стотици хиляди работни места остават вакантни. През първото тримесечие на 2022 година общо 523 000 служители са напуснали работа. Вестник „Фигаро“ писа, че ситуацията е „истински кошмар за работодателите“. Подобна ситуация Франция преживя за последно по време на еуфорията, предшествала финансовата криза от 2008 година.

"За французите качеството на живота стана по-важно от кариерата“, констатират социолозите. Подобен масов феномен изобщо не съществува в страни като Германия или Великобритания. Във Франция той си има име: "la grande démission" - голямото напускане (на работа). То се регистрира от статистиката, а експертите се опитват да го обяснят. Един психоаналитик го нарече „откъсването на обикновените хора“.

Икономистите пък се опитват да успокоят бизнеса с аргумента, че три процента напускащи работа годишно не са много, и че това прави трудовия пазар още по-атрактивен. Освен това 80 на сто от отказалите се от работа се връщат отново към някаква трудова заетост в рамките на 6 месеца. А предстоящата рецесия щяла да се погрижи за нормализирането на трудовите взаимоотношения, твърдят още икономистите.