Френската "Тотал" се оттегли от търсенето на газ в българското Черно море

Корпоративни вести
17:53 - 26 Март 2024
2764
Френската "Тотал" се оттегли от търсенето на газ в българското Черно море

Френската компания "Тотал" се оттегля от проучването за нефт и газ в потенциалното находище "Хан Аспарух" в северните български води на Черно море. Това съобщиха румънски издания, позовавайки се на годишния отчет на другия партньор в проекта - румънската компания "OMV Петром", дъщерно дружество на австрийската OMV, която първоначално участваше в проекта.

"Продължаваме да укрепваме позициите си в Черно море. Ние поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България", се казва в доклада на "OMVПетром".

Румънската компания притежава 43 на сто от дружеството, което има разрешително за изследователската дейност в България - "Тотал Е&П България". Останалите 57 на сто са на "Тотал Енерджи". След няколко поредни удължавания на разрешителното за търсене и проучване, издадено през 2012 г., последното предвижда до ноември 2024 г. да приключат дейностите в терена с площ от 14 220 квадратни километра, който е в непосредствена близост до румънския периметър на находището "Нептун Дийп", където OMV планира да добие първия газ през 2027 г.

"Тотал Е&П България" искаше да извърши още един проучвателен сондаж, който да потвърди предварителните очаквания за добив на природен газ от "Хан Аспарух". За него се разчиташе да се привлече трети партньор, като дори парламентът в София миналия юли задължи министърът на енергетиката държавният "Български енергиен холдинг" да придобие до 20% от дружеството. Така и не стана ясно докъде са стигнали преговорите за включване на държавата като акционер, както и не е ясно дали ще продължат преговорите за влизането ѝ в капитала.

При обсъждането за включването на БЕХ в търсенето на нефт и газ в находището от "Тотал Е&П България" обявиха, че данните от досегашните три сондажа сочат, че възможноти залежи на газ са между 210 и 510 млрд. куб. м.