Гъбено песто с бадеми
за 600 грама, 40 мин
Продукти
50 г сушени манатарки или други сушени гъби по избор
80 г шалот или друг лук
180 мл зехтин или олио
1/2 връзка магданоз
30 г смлени бадеми
60 г пармезан или друго по-твърдо жълто сирене
сол и черен пипер
Приготвяне
Сушените манатарки се накисват в 300 мл хладка вода за 20 мин.
Обеленият лук се нарязва на дребно, магданозът се наситнява.
Загрява се 2 с.л. зехтин или олио и се задушава лукът. Оставя се да изстине.
Манатарките се отцеждат през цедка и се нарязват. Заделят се 150 мл вода от накисването на манатарките.
Манатарките, лукът, магданозът, смлените бадеми, настърганият пармезан, гъбената вода, останалият зехтин или олио, сол и черен пипер се разбъркват.
Слага се в бурканчета и се залива с малко зехтин или олио. Съхранява се в хладилника.
Превъзходно е за паста, ризото, картофи, печено месо.