Гъбено песто с бадеми

за 600 грама, 40 мин

Кухня
12:32 - 09 Декември 2020
3238
Гъбено песто с бадеми

Продукти

50 г сушени манатарки или други сушени гъби по избор

80 г шалот или друг лук

180 мл зехтин или олио

1/2 връзка магданоз

30 г смлени бадеми

60 г пармезан или друго по-твърдо жълто сирене

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Сушените манатарки се накисват в 300 мл хладка вода за 20 мин.

Обеленият лук се нарязва на дребно, магданозът се наситнява.

Загрява се 2 с.л. зехтин или олио и се задушава лукът. Оставя се да изстине.

Манатарките се отцеждат през цедка и се нарязват. Заделят се 150 мл вода от накисването на манатарките.

Манатарките, лукът, магданозът, смлените бадеми, настърганият пармезан, гъбената вода, останалият зехтин или олио, сол и черен пипер се разбъркват.

Слага се в бурканчета и се залива с малко зехтин или олио. Съхранява се в хладилника.

Превъзходно е за паста, ризото, картофи, печено месо.