Гъбено ризото със савойско зеле
за 2 порции, 20 мин
Продукти
10 г сушени гъби по избор – идеално е с манатарки
2 малки глави лук – около 60 г
350 г савойско зеле – може обикновено бяло или китайско
сол, черен пипер и индийско орехче
1 морков
700 мл зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
200 г ориз за ризото
200 мл сухо бяло вино или още бульон
0 г пармезан или друго жълто сирене
20 г масло
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Приготвяне
Сушените гъби се накисват в 250 мл гореща вода за 20 мин.
Обеленият лук се нарязва на малки кубчета.
Савойското зеле се разделя на листа и се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин. Веднага се изплаква в студена вода и се отцежда. Нарязва се на тънки ленти.
Морковът се настъргва едро.
Накиснатите гъби се отцеждат и се запазва водата. Изплакват се под студена вода и се нарязват на ситно. Загрява се зеленчуковият бульон заедно с гъбената вода.
Лукът се задушава в загретия зехтин около 1 мин. Добавя се оризът и се пържи с разбъркване още 2 мин. Сипва се виното, кипва и къкри докато течността се изпари напълно.
Прибавят се гъбите, моркова и зелето и се задушава 2-3 мин.
Сипва се половината бульон, подправя се с малко сол и черен пипер.
Готви се с разбъркване 15-18 мин., като постепенно се добавя останалият бульон.
Разбърква се 40 г пармезан и маслото в ризотото.
Подправя се с още малко сол и черен пипер, с индийско орехче и лимоновата кора.
Отгоре се поръсва с останалия пармезан.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.