Гъбено ризото със савойско зеле

за 2 порции, 20 мин

Кухня
10:10 - 28 Септември 2020
4298
Гъбено ризото със савойско зеле

Продукти

10 г сушени гъби по избор – идеално е с манатарки

2 малки глави лук – около 60 г

350 г савойско зеле – може обикновено бяло или китайско

сол, черен пипер и индийско орехче

1 морков

700 мл зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин

200 г ориз за ризото

200 мл сухо бяло вино или още бульон

0 г пармезан или друго жълто сирене

20 г масло

1 ч.л. настъргана лимонова кора

 

Приготвяне

Сушените гъби се накисват в 250 мл гореща вода за 20 мин.

Обеленият лук се нарязва на малки кубчета.

Савойското зеле се разделя на листа и се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин. Веднага се изплаква в студена вода и се отцежда. Нарязва се на тънки ленти.

Морковът се настъргва едро.

Накиснатите гъби се отцеждат и се запазва водата. Изплакват се под студена вода и се нарязват на ситно. Загрява се зеленчуковият бульон заедно с гъбената вода.

Лукът се задушава в загретия зехтин около 1 мин. Добавя се оризът и се пържи с разбъркване още 2 мин. Сипва се виното, кипва и къкри докато течността се изпари напълно.

Прибавят се гъбите, моркова и зелето и се задушава 2-3 мин.

Сипва се половината бульон, подправя се с малко сол и черен пипер.

Готви се с разбъркване 15-18 мин., като постепенно се добавя останалият бульон.

Разбърква се 40 г пармезан и маслото в ризотото.

Подправя се с още малко сол и черен пипер, с индийско орехче и лимоновата кора.

Отгоре се поръсва с останалия пармезан.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.