Гъбична болест застрашава редките папагали какапо

Птиците, които през 90-те години на миналия век са били само 50, обитават три отдалечени новозеландски острова

Новини
13:55 - 13 Юни 2019
2861
Гъбична болест застрашава редките папагали какапо

След "изобилен" размножителен сезон за папагалите какапо в Нова Зеландия, гъбична болест застрашава оцеляването на критично застрашения вид, предаде ДПА.

През последните месеци седем птици са станали жертва на респираторното заболяване аспергилоза, съобщават от зоопарка в Окланд, където във вторник се е споминало 100-дневно какапо.

"Към момента 16 птици са диагностицирани с аспергилоза, така че това пиленце вероятно не е последното, което губим", споделя Андрю Дигби, главен научен съветник по програмата за опазване на вида.

Популацията на какапо, описан навремето от британския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света", наброява 142 възрастни екземпляра. Птиците, които през 90-те години на миналия век са били само 50, обитават три отдалечени новозеландски острова.

Над 100 учени, рейнджъри и доброволци са работили неуморно през тазгодишния рекорден размножителен сезон, през който 50 женски са снесли 249 яйца. От тях са се излюпили 77 пиленца. Пет от бебетата какапо, както и две възрастни птици, са станали жертва на трудната за диагностициране и още по-трудна за лечение болест аспергилоза.

Общо 35 птици се намират във ветеринарни клиники за тестове или лечение.