Гавра: Оскверниха паметника на Тарас Шевченко в центъра на София

Общество
17:58 - 13 Април 2023
3403
Гавра: Оскверниха паметника на Тарас Шевченко в центъра на София

Посолството на Украйна в Република България остро осъжда вандалския акт срещу паметника на Тарас Шевченко в центъра на София. На паметника има надпис на руски език.

"В условията на агресивна война на Русия срещу Украйна, геноцид срещу украинския народ, ние разглеждаме този брутален инцидент като пореден опит за унищожаване на украинското културно наследство", се казва в изявление на посолството.

Дипломатите са се обърнали към компетентните органи в България с молба за провеждане на разследване и подвеждане под отговорност на поръчителите и извършителите на това престъпление.

"Фигурата на Тарас Шевченко и неговото творчество оказват значително влияние върху формирането на литературните традиции в България през ХІХ век и поставят солидна основа на украинско-българския културен и литературен обмен. Паметникът на Шевченко в София е и ще остане символично място на единение на украинци и техните български приятели.

Посолството на Украйна в Република България изказва своята благодарност на българския народ за всестранната подкрепа на украинците и Украйна в борбата им за свобода и независимост", допълват от украинското посолство.